Händerna på ratten

Ta ställning för händerna på ratten!

Publicerad 2020-12-01 / 10:36 av Charlotta.Nilsson i Nyheter

Yrkesförare uppmanas ta personlig ställning för att sluta rattsurfa. Sveriges Åkeriföretag har initierat en kampanj mot rattsurfning – Händerna på ratten. Kampanjen riktar sig till landets yrkesförare som uppmanas att göra ett personligt ställningstagande på kampanjsidan. Samtidig uppmanas samtliga förare som framför ett fordon i trafik att följa yrkesförarnas exempel – Håll händerna på ratten! 

Genom att uppmana alla yrkesförare att ta ställning för kampanjen vill Sveriges Åkeriföretag visa att branschen än en gång kan samlas och föregå med gott exempel. Eftersom lastbilar både är stora, långa och tunga är det viktigt att visa ansvarstagande och regelefterlevnad. Det handlar om ansvar för yrkesrollen, ansvar för branschen, för medtrafikanter och för samhället.   

Varje år inträffar tusentals trafikolyckor. Varje olycka som orsakats av att föraren tappat uppmärksamheten i samband med att ha använt mobiltelefonen är en för mycket. Hur många trafikolyckor som orsakas av just den anledningen är svår att säkerställa, men hittills i år har 13 500 personer bötfällts för användande av mobiltelefon vid färd. En statistik som tyvärr visar hur vanligt förekommande det är. Dessutom är mörkertalet stort.  

Yrkesförare är ett föredöme i trafiken. Med vägen som arbetsplats sitter de på en erfarenhet som många medtrafikanter saknar. En erfarenhet som kommer från en gedigen utbildning och efter mängder av mil bakom ratten. De tänker både ett, två och tre steg inför varje trafiksituation för att förutse risker och undvika olyckor. Sveriges Åkeriföretag hoppas och tror att många vill vara ett föredöme även genom att aktivt ta ställning mot rattsurfning.  

Genom att ta ställning för ”Händerna på ratten” gör du ett personligt ställningstagande. Ett ställningstagande som förhoppningsvis påverkar andra att göra desamma. Ett ställningstagande som får människor att sluta rattsurfa. Ett ställningstagande som kan rädda liv. Ta ställning du med. 

Samtidigt uppmanas samtliga förare som framför ett fordon i trafik att följa yrkesförarnas exempel – Håll händerna på ratten!


Ta ställning du med -> Till Kampanjsidan

 

Händerna på ratten sluta rattsurfa

 

Mer information

Vill du veta mer? Läs mer om kampanjen på vår informationssida. 

 

Kontakt

Vi svarar gärna på dina frågor.