Headerbild Aktuellt och nyheter

Aktuellt och nyheter

Håll dig uppdaterad med det senaste från åkerinäringen

Här finner du intressanta nyheter och artiklar som vi på Sveriges Åkeriföretag publicerar. Håll dig uppdaterad men dom senaste branschnyheterna genom att läsa våra senaste nyheter.

2021-03-03
Förändringar för YKB-intygen

Från 6:e mars gäller nya regler för giltighetstiden för yrkeskompetensbevis. Då träder den gemensamma EU-förordningen Omnibus II i kraft. Den innebär att yrkeskompetensbevis som gick ut mellan den 1 september 2020 till och med den 30 juni 2021 förlängs med tio månader. Omnibus II är en förlängning av Omnibus 1.

2021-03-02
Är du vår nya stjärna i Svenska Truckers

Nu söker vi härliga människor som med stolthet kan företräda hela åkerinäringen i tredje säsongen av Svenska Truckers.

2021-03-01
Låt lastbilschaufförerna, din leverantör och affärspartner låna toaletten

För de allra flesta är rätten och möjligheten att gå på toaletten under arbetsdagen en självklarhet. För många lastbilschaufförer är det tyvärr inte så. Längre. In- och utleveranser av material, varor och avfall är en förutsättning för att de flesta verksamheter ska fungera. Nu är det hög tid att se leverantörerna av produkter som en del av er verksamhet och släppa in chaufförerna på en relativt viktig men inte affärskritisk del av verksamheten - låt oss låna toaletten. 

2021-02-22
Viktigt att lastbilarna återvänder hem var 8:e vecka

Resultatet från Europeiska kommissionens studie om ”Återvändande av fordonet” eller Return of the vehicle, har nu publicerats och bekräftar nödvändigheten av att lastbilarna regelbundet återvänder till sitt etableringsland. NLA:s gemensamma kontor i Bryssel med FNTR (Frankrike) och BGL (Tyskland) välkomnar rapporten eftersom den illustrerar marknadssituationen med siffror och bekräftar en viktig del av mobilitetspaketet. 

2021-02-19
Välkommen till ett seminarium kring BK4-nätet i syd den 10 mars

Sveriges Åkeriföretag och region Skåne bjuder in till ett seminarium om implementeringen av BK4 i syd den 10 mars.

2021-02-18
Nya YKB-datum släppta för digitala kurser

Nu har vi släppt fler YKB-kurser på lördagar under våren och erbjuder ytterligare en intensivvecka. Under rådande pandemi ställer vi in våra fysiska kurser men erbjuder YKB på distans. 

2021-02-15
Kräver din transport ett trafiktillstånd?

Transporterar du matkassar och snabbmat? Kör du ut blommor och paket? Transporterar någon annans häst eller tar på dig bortkörning av möbler eller sopor hos privatpersoner mot betalning? Då behöver du ett trafiktillstånd. Ja, det gäller både om du kör ett lätt eller ett tungt fordon.

2021-02-12
Stabila timmertransporter trots pandemin

Sveriges Åkeriföretag undersöker löpande läget i branschen. Efter årets första enkät sticker skogsindustrin ut med minst påverkan av pandemin. Hela 82 procent uppger att de har en oförändrad efterfrågan på transporter, och knappt två procent att de riskerar att säga upp personal. 

2021-02-11
Regionala årsmöten i hela landet

Nu går vi in i årsmötestider. Flera åkeriföreningar runt om i landet bjuder nu in till sina årsmöten. Här samlar vi all information som uppdateras löpande.

2021-02-11
Gemensamma standarder underlättar omställningen i byggbranschen

Tillsammans med Closer och MIMIC-projektet anordnar Sveriges Åkeriföretag och några andra parter en webbinarieserie ”Bygglogistik, Miljödata och Sveriges miljömål”. I del ett lyfter vi upp att miljödata från byggprojekten krävs för en hållbar omställning men det behövs gemensamma digitala standarder och mallar för att ett enhetligt informationsutbyte ska kunna ske.