Headerbild Aktuellt och nyheter

Aktuellt och nyheter

Håll dig uppdaterad med det senaste från åkerinäringen

Här finner du intressanta nyheter och artiklar som vi på Sveriges Åkeriföretag publicerar. Håll dig uppdaterad men dom senaste branschnyheterna genom att läsa våra senaste nyheter.

2020-05-29
7 månaders förlängning av YKB-intygen

En förare vars YKB går ut mellan perioden 1 februari 2020 till och med 31 augusti 2020 kommer få en förlängd giltighetstid på 7 månader från utgångsdatumet på sitt yrkesförarbevis. Detta enligt en ny EU-förordning som börjar gälla den 4 juni 2020.

2020-05-27
Sök till nästa säsong av Svenska Truckers

Vi planerar nu för säsong två av Svenska Truckers och söker fler härliga deltagare som vill visa upp svensk åkerinäring när den är som bäst. 

2020-05-26
NLA söker praktikant till Bryssel för höstterminen 2020

Nordic Logistics Association söker praktikant till kontoret i Bryssel från 1 september 2020 till 31 januari 2021, med möjlighet för förlängning.

2020-05-26
Fair Transport står redo att möta framtidens utmaningar

Debatt - Transportsektorn har under den senaste tiden lyfts fram i media i samband med coronakrisen. Fokus är att vi kan lära oss av krisen och därmed säkerställa att framtida transporter sker på ett hållbart sätt. Men faktum är att vi tar ansvar för miljö, klimat och trafiksäkerhet redan idag. Genom Fair Transport stärker vi sunda åkeriföretagare och hjälper transportköpare att välja hållbart.

2020-05-25
Inget fortsatt undantag från kör- och vilotidsreglerna

EU-kommissionen har meddelat att det inte är aktuellt med en förlängning av befintligt undantag från kör- och vilotidsreglerna. Regelverket återgår därmed till det normala från 1 juni 2020.

2020-05-25
Åkerier och förare tar över på Instagram

I samband med premiären av Svenska Truckers gjorde även Sveriges Åkeriföretag premiär på Instagram. Nu fortsätter vi att visa upp branschen och för att ge en ännu mer personlig bild av vardagen på vägarna bjuder vi nu in gäster till vårt Instagram-konto. Först ut är Anders Lundberg från Renfors Åkeri, även en av de populära profilerna i Svenska Truckers.

2020-05-20
YKB – Vad är det som gäller?

Vi får många frågor om YKB just nu. Här kommer den senaste informationen om förlängd giltighetstid, branschöverenskommelse och mycket mer.

2020-05-20
Enkät om outnyttjad transportkapacitet

Tillsammans med Chalmers i Göteborg deltar vi i ett projekt om outnyttjad transportkapacitet. Vi kommer nu att fördjupa oss i hur åkeriföretag arbetar med uppföljning i delar av sin verksamhet och ber er svara på en kortare digital enkät. 

2020-05-20
Yrkesförare måste prioriteras

Corona-pandemin fortsätter slå hårt mot transportsektorn och åkerinäringen har det tufft men på en stabil nivå. Enligt vår senaste mätning bland Sveriges Åkeriföretags medlemmar märks nedgången jämnt fördelad över branschsegment och regioner.

2020-05-14
Tillfälliga regler för studentflak

Transportstyrelsen har nu infört tillfälliga regler som tar bort möjligheten till att fira studenten med studentflak, karnevalståg eller motsvarande under år 2020.