Wibax går för 100 procent fossilfritt

Publicerad fre, 02/03/2023 - 09:52

Under ett seminarium på Race of Champions förra veckan avslöjade Wibax företaget satsar mot en hundra procent fossilfri eldriven fordonsflotta som helt drivs av egenproducerad el. 
– Vi ska visa vägen hur man kan ta ansvar för sin del av miljöpåverkan, säger Jonas Wiklund, vd Wibax.

På Race of Champions vid Pite Havsbad samlades några av världens bästa förare inom motorsport för att avgöra vem som är den bästa. Här hölls ocskå seminariet Green champions, där världsföraren Sebastian Vettel och företrädare från bland annat Northvolt, H2 Green Steel, SSAB och Wibax samtalade om hur man tillsammans bygger ett mer hållbart och smartare samhälle.

Jonas Wiklund, Wibax koncernchef, avslöjade där att kemileverantörens nya mål är att hela bolagets fordonsflotta vara eldriven år 2030, och dessutom drivas av egenproducerad el till hundra procent.

– I och med att vår eldrivna lastbil fungerat så pass bra och genom framtagandet av vår mobila elbilsladdare Wicharge har vi lagt viktiga pusselbitar i vår fortsatta resa mot att bli fossilfria, säger Jonas Wiklund och fortsätter: 

- Vi tror att den här satsningen är nödvändig, både som konkurrenskraft och i och med den samhällsomvandling vi står inför. Vi känner dessutom att vi inte ville vara med och bidra till att dra upp de höga elpriserna ytterligare utan vi ska själva tillföra minst den effekt som våra bilar kräver.

Wibax tidigare miljömål omfattade bland annat en 80 procent fossilfri fordonsflotta. Förutom att höja den siffran ytterligare har man alltså nu även lagt till kravet om att bli självförsörjande på el. 

- Det briljanta med elbilar är att vi faktiskt kan driva dem själva. Sedan om det blir laddbilar eller bilar drivna på vätgas återstår att se. Detsamma gäller produktionen av el. Som det ser ut idag lutar det åt en kombination av både sol- och vindkraftsel.

100 procent el inom 8 år är Wibax nya mål.