Waberer´s minskar sin flotta med 1 700 lastbilar

Publicerad fre, 03/27/2020 - 08:43

En av Europas större åkerikoncerner, ungerska och förlusttyngda Waberer´s, minskar temporärt sin fordonsflotta med 1 700 lastbilar. Det framgår av information från bolaget.

Bakgrunden till beslutet är att Corona-virusets utbredning i Europa leder till minskat transportbehov för de industrisektorer som Waberer´s till stor del utför transporter för, samt att väntetider och köer vid gränspassager innebär ökade kostnader och lägre produktivitet.

Dessutom innebär skärpta EU-regler för internationella lastbilstransporter förändrade upplägg för Waberer´s, vilket också påverkar lönsamheten om man inte kan ta ut dessa merkostnader av sina kunder.

Waberer´s förfogar över cirka 4 300 lastbilsekipage som utför gränsöverskridande transporter i stora delar av Europa, inklusive transporter till och från Sverige. Nu reducerar alltså bolaget, som dessutom befinner sig i en omstruktureringsprocess, sin flotta med cirka 40 procent. Detta innebär även att ett stort antal lastbilsförare hos Waberer´s varslas om uppsägning.

Waberer´s har under en tid brottats med lönsamhetsproblem och nyligen bytte bolaget även vd.

Neddragningarna i antalet lastbilar och förare påverkar även Waberer´s administrativa personal. Här kommer att ske personalminskning och arbetstidsförkortning.