VW och Ford bildar allians för pickuper och transportbilar

Publicerad tors, 01/17/2019 - 16:22

Volkswagen AG och Ford Motor Company meddelar nu att de bildar en gemensam global allians. Syftet är att öka konkurrenskraften och ge förbättrad service till kunder, vilket ska åstadkommas genom att bygga pickuper och transportbilar under gemensamt paraply.

Enligt planerna ska detta startas 2022. De båda fordonsjättarna ska även undersöka om de även ska samarbeta när det gäller elbilar, självkörande fordon och mobilitetstjänster.


Fords koncernchef Jim Hacket och Volkswagens koncernchef Herbert Diess framhåller att alliansen bidrar till ökad konkurrenskraft och förbättrad service till sina kunder samt ökade möjligheter att skapa fler innovationer.

Ford Ranger

De betonar att alliansen inte innebär något korsägande mellan de båda bolagen.
I ett inledningsskede ska de båda fordonstillverkarna leverera pickuper i mellanklassen till kunder globalt, med start 2022 och att detta sedan ska följas upp med gemensamma transportbilar i Europa.

- Med tiden kommer denna allians att skapa värde för båda bolagen och tillgodose våra kunders och samhällets behov, säger Jim Hackett. Alliansen kommer att driva effektiviteten och stärka kompetensen hos båda bolagen och dessutom möjliggöra samarbete för att utforma nästa era av mobilitet.

Volkswagen Amarok


Herbert Diess framhåller en rad synergier som möjliggörs genom alliansen.


- Volkswagen och Ford kommer att dra fördel av gemensamma resurser, innovationsmöjligheter och kompletterande marknadspositioner för att erbjuda ännu bättre service till miljontals kunder runt om i världen, säger han. Samtidigt kommer alliansen att bli en hörnsten för att förbättra konkurrenskraften.