Volvo utökar partnerskap med globalt byggmaterialbolag

Publicerad fre, 11/17/2023 - 10:08

CRH, ett av världens största företag inom byggmaterial, har tecknat en avsiktsförklaring med Volvokoncernen för att påskynda innovationer som leder till nettonollutsläpp för vägfordon och terrängutrustning inom byggbranschen.

Ledare från Volvokoncernen och CRH träffades i Eskilstuna den 13 november för att underteckna en avsiktsförklaring om samarbete för att påskynda utfasningen av fossila bränslen. Fokus i samarbetet ska enligt uppgift ligga på implementering av nästa generations teknik, skalning av banbrytande teknik och operativ effektivitet. 

Volvokoncernens mål är att ha en försäljning på 35 procent helt elektriska lösningar år 2030 och vara netto-noll i värdekedjan år 2040. CRH siktar på att minska koncernens utsläpp med 30 procent till 2030 för att uppnå nettonollutsläpp till 2050. Med verksamhet i 29 länder har företaget länge varit en viktig kund för många av Volvokoncernens företag.

CRH använder olika typer av utrustning och fordon i sin verksamhet vilket också ger breda möjligheter att minska utsläppen. Allt från utvinning och bearbetning av råvaror, till transport genom hela leveranskedjan och till användning på byggarbetsplatsen. De båda företagen har tidigare samarbetat i projekt för både vägtransporter och terrängutrustning inom CRH:s verksamheter, vilket resulterat ibland annat den första helt elektriska betongblandaren i Storbritannien samt introduktionen av den första elektriska lastbilen Volvo FM i Frankrike.

Tidigare i år levererade också Volvo CE i Nordamerika en ramstyrd dumper till ett CRH-företag i Nordamerika. Det var den första entreprenadmaskinen tillverkad av fossilfritt stål för en nordamerikansk kund. Företagen har också testat den elektriska hjullastaren Volvo L120H Electric, den elektriska kompakthjullastaren L25 Electric och den elektriska bandgrävaren EC230 Electric på olika platser. 

– Partnerskap är nyckeln till att påskynda utfasningen av fossila bränslen och vårt samarbete med CRH som ledare inom byggmateriallösningar, kommer att hjälpa båda företagen att uppnå ambitionerna att bli netto-noll, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE, som kommer att leda Volvokoncernens partnerskapsteam inom terrängfordon.

Volvokoncernen utökar samarbetet med CRH för att kunna testa, utveckla och implementera mer ny teknik.