Scania och Dagab fördjupar samarbetet inom elektrifierade godstransporter

Publicerad ons, 11/25/2020 - 12:53

Scania och flera andra aktörer har gått samman för att påbörja storskaliga elektrifierade godstransportsystem i storstadsregionerna i slutet av 2021. Men redan nu inleder Scania tillsammans med Dagab och laddstationsoperatören Engie ett mindre projekt för att distribuera mat med ellastbilar i Stockholmsområdet.

Vi har fordonen och tekniken, och för att inte tappa tid vill vi börja distribuera matvaror med ellastbilar så snart som möjligt, säger Jessica Björkquist, senior produktchef hållbarhet på Scania Sverige.

Omställningen till ett elektrifierat godstransportsystem är ett viktigt steg i riktningen mot ett hållbart samhälle. Därför samarbetar Scania i flera elprojekt. Ett av de större heter ”Reel,” som består av representanter från andra lastbilstillverkare, elnätsbolag, energiföretag, laddstationsoperatörer och åkare. Tillsammans ska man testa och utveckla elektrifiering av regionala transporter med tunga lastbilar i praktiken. Projektet finansieras av Energimyndigheten och Vinnova med målsättningen att dra igång ett storskaligt elektrifierat godstransportsystem i storstadsregionerna i slutet av 2021, med siktet inställt på att systemet ska användas nationellt.

Omställningen med elektrifiering är mer komplex än vad den verkar. Den utmanar grunderna i ett traditionellt och välfungerande system med stor betydelse för Sverige, säger Jessica Björkquist.

Men redan nu inleder alltså Scania tillsammans med Axfoods inköps- & logistikbolag Dagab och laddstationsoperatören Engie ett mindre projekt för att påbörja transporter i stadstrafik så snart som möjligt.

Både fordonen och tekniken finns redan. Tillsammans med våra partner kan vi lära oss mer om logistiken och ta med oss kunskaperna in till det större projektet. Dessutom vill vi visa, inte minst för våra åkare och företag, att vi redan har tekniken, säger Jessica Björkquist.

Tillverkningen av Scanias ellastbilar inleds i december i Södertälje och i början på 2021 ska distributionsfordonen med utgångspunkt från Dagabs lager i Jordbro leverera varor till ett antal olika butiker i Stockholmsområdet. Det handlar både om Scanias nya plug-in-hybrid och Scanias helelektriska lastbil.

Genom projektet får vi mer kunskap om effektiva logistikmönster och hur vi kan använda fordonen på bästa sätt. Batterikapaciteten påverkar räckvidden och här gäller det att finna lämpliga laddlösningar och placeringar för att klara transporterna. På natten sker laddningen av distributionsfordon med lägre effekt och vid lastningsportarna kommer de att snabbladdas med högre effekt. Det ska också bli spännande att se hur kylaggregatet påverkar batteriet och därmed räckvidden, berättar Helena Blom, transportchef på Dagab.

Scanias elektriska lastbil är utrustad med 300 kWh batterikapacitet och CCS-laddning från elnätet. Med 130 kW kan batteripacken laddas på 100 minuter med resultatet att det går att köra 250 nya kilometer och därmed fortsätta transporterna. För projektet används P-seriehytter som utformats för stadstrafik. Elbilen finns även med L-hytt som tillval, vilket ger mycket god sikt.

Först ut i elektrifieringen är alltså de stadsnära tunga transporterna. Därefter, när batterierna utvecklas och blir effektivare, kan de även användas vid region- och fjärrtransporter.

Nästa steg är att även kunna använda ellastbilar vid längre och tyngre transporter, det kommer att lanseras inom några få år. Jag uppskattar att batterierna om tio år är dubbelt så effektiva och väger hälften så mycket, säger Jessica Björkquist.

 

Läs mer om projektet Reel här.

Scania och flera andra aktörer vill med ett nytt projekt öka andelen elektrifierade stadstransporter