Prognosen: Stabila elpriser i vinter

Publicerad fre, 11/24/2023 - 10:41

Elpriserna i vinter blir stabila, tack vare välfyllda vatten- och gasdepåer och mer kärnkraftsproduktion än ifjol. Systempriset väntas ligga på runt 85 öre per kWh från december till mars. Det visar elbolaget Bixias elprisprognos. 

Fjolårets elprischock i december, med elpriser vissa timmar på upp mot 7 kronor per kWh, är ett minne blott. Risken för att dramatiken upprepas i vinter är mycket liten. Den bedömningen gör elbolaget Bixia.  

– Det blir kallt i närtid, men vintern ser ut att bli mild över lag, vilket pressar elpriserna nedåt. Gaslagren i Europa är välfyllda och i Sverige har vi goda vattenmagasin och full fart på kärnkraften tillsammans med Finland, vilket är precis tvärt emot i fjol. Elpriset i december väntas bli runt en tredjedel av fjolårets rekordpriser. Även resten av vintern ser ut att bjuda på stabila elpriser, även om vissa perioder kan bli högt prissatta, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elbolaget Bixia. 

Snittpriserna i december på den nordiska elbörsen Nord Pool väntas ligga på i snitt runt 85 öre per kWh, vilket kan jämföras med 2,44 kronor i fjol. Södra Sverige har fortfarande högre priser än norr, men skillnaden är betydligt mindre än för ett år sedan. I december väntas elpriset i SE4 landa på runt 90 öre per kWh i snitt, jämfört med 2,70 kronor i fjol. I SE3 blir elpriset runt 80 öre i snitt (2,70/kWh), medan elpriset i norra Sverige, SE1 och SE2, väntas ligga runt 60 öre per kWh (2,06/kWh)

Även under resterande delen av vintern väntas stabila elpriser. Snittet för januari till mars väntas ligga på ungefär 85 öre i system, vilket är något under fjolårets snitt på 1 krona per KWh.

Förutsättningarna på elmarknaden i övriga Europa är också markant bättre än i fjol, med milt väder, mer kärnkraft och vatten och fyllda gasdepåer. Det bidrar också till en ökad stabilitet på den svenska elmarknaden i vinter.

Dieselpriset står i nuläget också lägre än för ett år sedan och har sjunkit en del den senaste tiden. De viktigaste anledningarna är ett något lägre oljepris och att kronkursen stärkts mot dollarn med ungefär en halv krona. Vid årsskiftet väntas priset falla ytterligare när reduktionsplikten sänks.

Vintern är redan här i stora delar av landet. Men den som skrämdes av höga elräkningar förra året bör känna mer tillförsikt nu. I alla fall om man ska tro elbolaget Bixias prognos för elpriset.