Östergötland får kluster för hållbara transporter

Publicerad tors, 01/17/2019 - 19:46

Nu startar Etanolarena Östergötland – ett innovationskluster för hållbara godstransporter.

Innovationsklustret kommer att demonstrera hållbar etanolproduktion och lastbilar som drivs med etanol, samt fungera som en unik världsutställning för hållbara tunga transporter baserat på svensk teknik.

- Det är mycket positivt att Etanolarena Östergötland nu startar och visar på omställningen till klimateffektiva tunga transporter med etanolbränslet ED95, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Det är ett viktigt steg i arbetet för ett hållbart samhälle, bioetanol kommer att betyda mycket för omställningen inom transportsektorn.


Scania, Lantmännen Agroetanol, Sekab Biofuels & Chemicals, Norrköpings kommun och en rad regionala intressenter står tillsammans bakom projektet Etanolarena Östergötland som nu har beviljats stöd från Energimyndigheten.

- Det här initiativet ger oss en chans att visa och utveckla ett spännande samarbete i Östergötland och Norrköping, säger socialdemokraten Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun. Det privata och offentliga samverkar för att främja innovation och omställning till gröna godstransporter.


Karin Jonsson, centerpartistiskt kommunalråd med ansvar för miljöfrågor i Norrköpings kommun, ser också positivt på Etanolarena Östergötland.
 

- Dessutom kan initiativ som etanolarenan bidra till att uppnå kommunens mål om att vi år 2030 enbart ska använda förnybara energislag och bränslen, säger hon.


Som en del av Scanias breda erbjudande av fossilfria transportlösningar har en 13-liters lastbilsmotor med 410 hästkrafter för etanolbränslet ED95 lanserats. Lastbilen har samma verkningsgrad som motsvarande lastbil som drivs med diesel och kan användas för många olika typer av transporter – från anläggningstransporter till medeltung fjärrtrafik. 


- Sveriges klimatmål kräver att godstransporternas utsläpp minskar i snabbare takt, säger Henrik Dahlsson, hållbarhetsansvarig i Scania Sverige. Ökad användning av förnybara drivmedel är en av flera viktiga åtgärder. Med Scanias etanoldrivna lastbil för fjärrtrafik erbjuds våra kunder ännu ett fossilfritt alternativ som hjälper dem att minska sina utsläpp.