Nytt laddningsnätverk ska erbjuda schemalagd laddning

Publicerad ons, 12/21/2022 - 16:31

Den svenska laddstationsoperatören Nimbnet och finska Virta, som bland annat erbjuder en laddningsplattform, ska tillsammans bygga upp ett nytt laddningsnätverk för elektriska lastbilar i Sverige. Stationerna ska erbjuda flexibel prissättning, hög effekt och schemalagd laddning.

–  Eftersom alla de stora lastbilstillverkarna snabbt elektrifierar sina flottor och 56 procent av alla tunga lastbilar färdas mindre än 250 kilometer varje dag, är räckvidden inte längre ett så stort problem som den en gång var. De flesta tunga lastbilar skulle kunna ersättas med elektriska, men den nuvarande laddinfrastrukturen klarar inte en sådan förändring just nu. Nimbnets Virta-drivna nätverk har detta i åtanke redan från början, säger Torbjörn Nordling, projektledare på Nimbnet.

De första laddstationerna byggs i Göteborg, Söderhamn, Sundsvall och Nordmaling och ska öppna i slutet av 2023. Nimbnet har som mål att fylla alla de geografiska platser som idag saknar laddinfrastruktur och uppmuntrar kommuner att höra av sig med förslag på lämpliga platser som idag behöver stärkt laddinfrastruktur.

Nimbnets laddstationer är utformade för att rymma alltifrån personbilar till de längsta lastbilarna. De integrerade Kempower-laddarna kan leverera upp till 350 kW kontinuerlig effekt. Genom Nimbnets bokningssystem kan kommersiella lastbilsoperatörer planera leveransrutter och schemalägga laddningstillfällen i förväg så att de totala väntetiderna minimeras och fordonen nyttjas maximalt.

Laddnätverket ska också erbjuda prissättning som baseras på det aktuella elpriset på Nord Pools elmarknad och belastningen på det lokala elnätet. Kunderna ska kunna planera sina laddningstillfällen för att få det bästa priset, något som också hjälper nätoperatörerna att undvika stora toppar i efterfrågan.

Nätverket "Powered by Virta" består idag av 70 000 laddare i 34 länder med tillgång till över 350 000 laddningspunkter. På Nimbnet-stationerna kommer elbilsförarna att kunna ladda med Virta mobil APP, RFID-tagg, kreditkort och Plug&Charge-kompatibla fordon.