Nya vätgasstrategin kan minska utsläppen med 30 procent

Publicerad fre, 01/22/2021 - 10:33

Igår presenterade Fossilfritt Sverige ett förslag till ny vätgasstrategi för Sverige. Strategin har välkomnats av regeringen som planerar att ge berörda myndigheter i uppdrag att omvandla förslaget till en nationell strategi. Men för att lyckas nå målen behöver kapaciteten i elnäten höjas, enligt Fossilfritt Sverige.

De vätgasrelaterade projekt som planeras i Sverige har potentialen att tillsammans minska Sveriges nationella utsläpp med drygt 30 procent. En nyckel till att potentialen ska kunna förverkligas är att elnätskapaciteten förstärks.

– Sverige har goda möjligheter att bli en ledande vätgasnation, men då måste vi satsa strategisk på de områden där vi verkligen kan driva utvecklingen, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Priset på förnybar el har rasat de senaste åren och när priset på elektrolysörer nu är på väg åt samma håll har intresset för förnybar vätgas ökat inom industrin, transportsektorn och energibranschen. EU har presenterat en satsning på 430 miljarder euro fram till 2030. 

Den strategi som Fossilfritt Sverige utarbetat tillsammans med flera aktörer inom vätgasens värdekedja visar hur förnybar vätgas kan användas för att genomföra de färdplaner för fossilfri konkurrenskraft som 22 svenska branscher tagit fram och nu implementerar.

De vätgasrelaterade projekt som redan planeras inkluderar HYBRIT:s och LKAB:s satsningar på koldioxidfritt järn och stål, Preem och ST1:s produktion av biobränslen och Perstorps ”Project-Air” för hållbar metanoltillverkning. Tillsammans skulle de planerade projekten kunna minska Sveriges nationella utsläpp med drygt 30 procent (16 miljoner ton) till 2045, jämfört med 2019. Därutöver kan export av klimatförbättrade produkter minska utsläppen i andra länder. LKAB:s koldioxidfria järnsvamp skulle kunna reducera utsläppen med 30 miljoner ton hos företagets kunder utomlands.

Strategin pekar särskilt ut elkapaciteten som den stora utmaningen. Baserat på de hittills planerade vätgasprojekten föreslås ett planeringsmål för elektrolyskapacitet på 8 GW år 2045. Det kommer att kräva cirka 55 TWh el. På kort sikt måste politiken därför möjliggöra snabbare tillståndsprocesser men på längre sikt behöver även elproduktionen öka.   

– Vätgas är en möjliggörare för att genomföra färdplanerna och utvecklingen har bara börjat. Den kommer att komplettera sol, vind, batterier och biobränslen och gör att pusslet för ett fossilfritt Sverige blir lättare att få ihop, säger Svante Axelsson.

 

Läs mer om vätgasstrategin här.