Nya testmetoder för körförmåga ska analyseras

Publicerad tis, 09/21/2021 - 16:56

Kan någon som har synfältsbortfall ändå köra fordon? Kanske. VTI har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att utveckla och validera tester av körförmåga för den här gruppen förare.

— Det är bra att regeringen tar tag i den här viktiga frågan som påverkar många människor. Det är också bra att det är tydligt att uppdraget ska utföras i samarbete med Transportstyrelsen och Trafikverket, som är de myndigheter som kommer att påverkas av eventuella förändringar, säger Jan Andersson, professor i HMI (människa-maskin-interaktion) på VTI.

VTI:s uppdrag är alltså att utvärdera om det finns tester som är tillräckligt tillförlitliga för att kunna användas i syfte att utvärdera körförmågan hos personer med synbortfall. Uppdraget ska redovisas innan den 30 september 2022. Om det visar sig att det finns en tillräckligt säker testmetod så är det möjligt att personer som står inför återkallande av körkort på grund av synfältsbortfall kan få möjligheten att visa att de kan köra på ett trafiksäkert sätt. Därigenom skulle de kunna ges undantag från de medicinska kraven.

Körsimulator på VTI. Foto: Hejdlösa bilder AB/VTI