Ny rapport avslöjar behovet av nya laddpunkter och vätgasstationer

Publicerad tors, 08/11/2022 - 14:54

Hela 3 miljoner laddpunkter och 600 vätgasstationer fram till år 2050. Det är vad som behövs för att Sverige ska nå målen för utsläppsminskningar inom transportsektorn enligt en ny rapport av Boston Consulting Group.

Den globala konsultfirman har gjort beräkningar på hur hur infrastrukturen för laddning av elfordon och tankning av vätgasfordon behöver öka fram till år 2050, om vi ska fortsätta att resa och transportera oss som idag.

Beräkningen utgår ifrån att 95 procent av fordonsflottan ska vara elektrifierad. Idag finns enligt Energimyndigheten knappt 14 000 laddpunkter. Laddpunkterna kommer att finnas på arbetsplatser, i bostadsrättsföreningar och längs med vägnätet. 90 procent av alla nysålda bilar i Norden beräknas vara elbilar eller hybrider år 2025.

BCG konstaterar att elektrifiering genom batterier bara är en dellösning för lastbilar, på grund av hög vikt och långa transporter. Det kommer därför att behövas omkring 600 vätgasstationer år 2050, om den tekniken slår igenom.

3 miljoner laddare kan behövas när elektrifieringen av fordonsflottan har kommit i mål. Men för lastbilarna är vätgasstationer också nödvändiga, omkring 600 behövs enligt rapporten från BCG.