Ny fabrik ökar produktionskapaciteten för talldiesel i Piteå

Publicerad tors, 01/28/2021 - 16:24

Sunpine i Piteå har precis färdigställt byggnationen av bolagets nya fabrik för framställning av hållbar talldiesel. Den nya fabriken innebär att produktionskapaciteten ökar med cirka 50 procent.

Sunpine har under 2020 byggt upp en helt ny fabrik intill sin befintliga fabrik på Haraholmen i Piteå, utan att störa pågående produktion. Idag står fabriken redo att leverera hållbar talldiesel och bidra till Sveriges förnybara omställning.

– Det är inga små utmaningar som projektteamet tvingats hantera. Trots ett försenat miljötillstånd, vinterbygge och en global pandemi har vi nu en helt ny fabrik på plats. Det innebär att vi kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel och bidra till skiftet från fossila drivmedel till förnybara, säger David Öquist, vd på Sunpine. 

Med den nya fabriken kommer kapaciteten att stiga till cirka 150 000 kubikmeter per år, från tidigare cirka 95 000. Det innebär att Sunpine kommer kunna leverera 3 procent av Sveriges dieselbehov.

Produktionsökningen innebär att en större volym hållbar talldiesel kan användas som insatsråvara i Preems förnybara drivmedel.

– Genom att öka produktionen av förnybara drivmedel bidrar vi till att Sverige når de uppsatta klimatmålen. Det är oerhört glädjande att Sunpines nya fabrik är på plats och att vi tillsammans kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel, säger Magnus Heimburg, vd på Preem.

Den nya fabriken är nu igång efter en lyckad provdrift.

Produktionskapaciteten för Sunpine i Piteå ökar från 95 000 till 150 000 kubikmeter per år.