Ny bok om Frejas grundare Jørgen Hansen

Publicerad tors, 09/12/2019 - 16:21

Boken Jørgen Hansen – Freja baner vejen är en underhållande skildring om hur Freja Transport & Logistics A/S under en period på 35 år utvecklar sig från två personer och ett par fastnätstelefoner till en global transport- och logistikaktör.

”Vi ska använda våra krafter på ett maraton – inte på flera mindre sprinterlopp”, lyder ett av grundaren Jørgen Hansens motton. Därmed slår han fast att en lyckad etablering inte är någon quick fix, utan istället många år av hårt arbete, uppfinningsrikedom, gott humör, en bit portion tur och en företagskultur där medarbetarna stöttar varandra och går i samma riktning.


Freja Transport & Logistics är i dag ett av Skandinaviens större transport- och logistikföretag. De omkring 750 anställda arbetar i avdelningar i både Danmark, Sverige, Polen, Finland, Norge och Kina.


Det var den 26-årige speditörsutbildade Jørgen Hansen (av vänner och medarbetare kallad Speedy), som 1985 startade Freja tillsammans med kollegan Frede Alstrup (kallad Pangel). Den gången liksom nu har bolaget sitt huvudkontor i Skive i Danmark och håller fast vid sina värderingar som flit, glatt humör, sparsamhet och direkt kommunikation som är begriplig för de flesta.


Som barn och ung var Jørgen Hansen en ivrig, temperamentsfull fotbollsspelare i den lilla orten Gundersted i Danmark. Han var mittspelaren som gjorde allt för att vinna och förstod att passa bollen till medspelare var rätt placerade för att kunna skjuta bollen i mål. På samma sätt löper Jørgen Hansen som företagsägare, toppchef och nu arbetande styrelseordförande fortfarande i täten, när medarbetarskaran – så kallade Freanitter – ständigt försöker bli bättre på att hjälpa kunderna med optimala transport- och logistiklösningar.
Freja är ett levande exempel på att det faktiskt är möjligt att utveckla sig till ett framgångsrikt globalt bolag och samtidigt uppföra sig ordentligt gentemot både kunder, samarbetspartners och medarbetare.
Boken kommer ut i slutet av september i år, dels som e-bok dels i tryckt utgåva. En engelsk version väntas klar i december i år.

I och med att boken lanseras så sällar sig Jørgen Hansen i skaran av danska entreprenörer i transport- och logistiksektorn som skildras i böcker. För några år sedan kom Transportgiganten – boken om DSV ut. Den handlar om hur Leif Tullberg och Kurt Larsen tillsammans med medarbetare genom en kombination av förvärv och organisk tillväxt utvecklade DSV till en global spelare i transport- och logistiksektorn.


E-boken Jørgen Hansen – Freja baner vejen köps via saxo.com

Förlag: die Wiese

Författare: Trine Wiese

Omfång: 177 sidor