Kraftig ökning av kollisionsskador under vintern

Publicerad fre, 02/23/2024 - 12:54

Det snabbt skiftande vintervädret ger utmanande körförhållanden, vilket syns tydligt även i skadestatistiken för vägfordon. Antalet anmälda kollisionsskador har enligt försäkringsbolaget Gjensidige ökat med nästan hundra procent den här vintern jämfört med föregående vinter.

Ena dagen hinner plogarna knappt med att få bort snömodden från vägarna, andra dagen är det glashalt. Sedan slår termometern plötsligt om till plusgrader så att vägarna blir översvämmade.

– Det har inte varit en enkel vintersäsong för bilisterna hittills, det kan man verkligen inte påstå. När väglaget skiftar så pass fort som det gjort är det extra viktigt att hålla ett ordentligt avstånd till bilen framför, tänka på hastigheten och ta god tid på sig när man ska ut och köra. Men ibland räcker inte det tyvärr och vi ser just nu en markant ökning av antalet motorskador, säger Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring. 

Antalet kollisionsskador, det vill säga där en bil krockat med ett annat fordon eller föremål, ökade med 50 procent under januari i år, jämfört med föregående månad. Slår man ihop antalet kollisionsskador som inkommit till Gjensidige under alla vintermånader hittills (november, december och januari) så har antalet ökat med nästan 100 procent, jämfört med motsvarande månader under den föregående vintersäsongen. 

– Det här är oerhört dystra siffror. Vi ser dessvärre liknande trend inom alla olika typer av motorskador den här vintern, bortsett från glasskador som exempelvis uppkommer vid stenskott, säger Markus Ljungblad.

När vädret slår om fort kan förutsättningarna för bilfärden förändras helt och då gäller det att ta det lugnt i trafiken.

– Under svårare körförhållanden är det bra att påminna sig om att ha fullt fokus på bilkörningen, inställning av radio och GPS behöver vara färdig före avfärd. Om det är riktigt halt på vägarna är ett tips att ha en liten säck eller låda med sand i bagageluckan, för det är inte säkert att det finns en sandlåda precis där du kanske har behov av den, säger Markus Ljungblad.

Snabbt växlande väder ställer till det i trafiken. Foto: Istockphoto.com