Groupe Renault i nytt samarbete om bränsleceller

Publicerad tors, 02/18/2021 - 16:38

Groupe Renault och Plug Power Inc, som utvecklar bränslecellsystem, har ingått ett ”Memorandum of Understanding” som rör bränsleceller för transportbilsmarknaden.

Samarbetet stärker Groupe Renaults och Plug Powers position på den europeiska marknaden inom forskning, utveckling, tillverkning och försäljning av bränslecellsdrivna bilar – men också inom utvecklingen av infrastruktur i form av tankning och service av bränslecellsbilar.

Samarbetet sker i form av en ”joint venture”-plattform som är tänkt att stödja och expandera den snabbt växande marknaden för bränslecellsteknik i små och medelstora transportbilar, där Groupe Renaults mål är att ha 30 procent av transportbilsmarknaden.

Plug Power har tidigare bland annat designat och byggt 110 vätgasstationer och levererar över 40 ton vätgas dagligen.

Bolagen syfte med samarbetet uppges vara att erbjuda unika och differentierade produkter och lösningar till transportbilsmarknaden. Bland annat ska de etablera ett innovationscenter för att utveckla bränslecellsteknik och erbjuda vätgasteknik på Renaults befintliga och kommande transportbilar.

Fokus kommer inledningsvis att ligga på de stora skåpbilarna, som Master och Trafic. Det gemensamma företaget ska kombinera biltillverkningen i Renaultfabrikerna med kunskap om tillverkning av bränsleceller och vätgassystem från Plug Power och det kommer också att bygga upp en produktion av bränsleceller i Frankrike. Produktionen drar igång redan under första halvåret 2021 då en mindre bilpark som drivs av bränslecellsteknik ska tas fram.

Groupe Renault siktar på att ha 30 procent av marknaden för vätgasdrivna transportbilar.