GDL inviger modern terminal i Karlstad

Publicerad tors, 10/17/2019 - 13:13

Svensk Åkeritidning var på plats i Karlstad på onsdagen, den 16 oktober, när GDL Transport invigde sin nya och moderna terminal i Karlstad.
 

GDL Transport beslutade att investera i en ny terminal i samband med att man fick ett uppdrag för Coop Värmland och samtidigt för att skapa förutsättningar för att växa i området.

Den stora terminalanläggningen är belägen på Bråtebäckens industriområde en mil öster om Karlstad – mellan Alster och Skattkär. Området är rustat för framtiden med ett riktigt bra logistikläge alldeles intill E18.
GDL:s nya terminalanläggning ersätter bolagets hittillsvarande terminal i Coops före detta lagercentral vid Inre Hamnen och Orrholmen.

Den nya terminalen ska hantera GDL:s omfattande uppdrag för Coop Värmland och dessutom ge GDL förutsättningar att ta in nya kunder och växa i området.


- För tre år sedan frågade Coop Värmland om vi inte ville etablera oss i Värmland och ta hand om deras transporter, säger Henrik Holm, vd i GDL Transport. De ville ha bättre samordning av transporterna.


Henrik Holm fick sova på saken och snart fick han till en överenskommelse med Coop Värmland om att ta hand om alla transporter och all logistik från och med mars 2017. Men med över 20 lastbilar och en omodern terminal med åtta portar fanns inga möjligheter till expansion. Därför beslutades att uppföra en ny terminal – en investering på omkring 40 miljoner kronor, vilket skreds till verket i december 2018. Terminalen skulle stå klar under hösten 2019 och tidsplanen hölls. Den togs i bruk den första oktober i år.

- Det har varit otroligt spännande att etablera sig här, säger Henrik Holm, tills nyligen vd på GDL Transport och som nu har övergått till styrelseuppdrag i bolaget.

Den nya GDL-anläggningen i Karlstad på 4 000 kvadratmeter lär räcka till ett tag framöver.

- Vi byggde lite större än vad vi behövde för att kunna ta in nya kunder, säger David Anderlind, avdelningschef för affärsområde Terminal och Distribution inom GDL Transport. Det kunde vi inte på det förra stället.
Han visar runt inne i de ljusa och rymliga lokalerna.

Halva terminalen är en så kallad torrdel och andra halvan är en kyldel. I kylavdelningen finns en moduluppbyggd frysavdelning på 390 kvadratmeter som håller -21 – 22 minusgraders kyla.

Resten av kvadratmetrarna omfattar bland annat truckladdningsplatser, fräscha personalutrymmen och kontor för trafikdirigering, terminalförman och platschef.

14 portar ska se till att det går snabbt och smidigt att lasta och lossa GDL:s 28 ekipage som levererar livsmedel till 67 av Coops butiker i Värmlands län.


På terminalen tas även returemballage från butikerna om hand. Det handlar om uppskattningsvis 1 100 ton returpapp och 8 ton plast.

- Detta är en fantastisk terminal, säger Henrik Holm stolt när han klipper bandet för den nya godsterminalen som ska ta GDL in i framtiden.

Text: Bosse Norvinge