Einride satsar på laddinfrastruktur i Sverige

Publicerad ons, 01/18/2023 - 09:29

Ytterligare en aktör på den svenska transportmarknaden har nu meddelat att man ska satsa på laddlösningar för tunga elfordon. Det handlar om logistikteknikbolaget Einride, som planerar 15 nya stationer i Sverige och 100 totalt i Europa.

Tillsammans med infrastrukturutvecklaren Polar Structure ska logistikteknikbolaget Einride bygga 15 laddstationer för tunga fordon i Sverige, stationer som ska gå under namnet ”Einride Stations”. I ett nästa steg ska 100 stationer uppföras runt om i Europa fram till 2025.

– Vår modell för laddinfrastruktur kommer att ge oss möjlighet att leverera våra tjänster i större volym och snabbare takt. Vi är glada att kunna göra den här storsatsningen tillsammans med Polar Structure som har stor kunskap inom såväl infrastruktur som finansiering, säger Christofer Laurell som är forskningschef samt ansvarig för public relations på Einride.

Första stationen öppnar i januari i Rosersberg norr om Stockholm, för kunder som Apotea, Bring och Lidl. Därefter väntar stationer i bland annat Hallsberg, Markaryd och Ljungby. I samarbetet står Einride primärt fört design, utveckling och drift av laddinfrastruktur för elektriska och autonoma fordon och Polar Structures bidrar med kompetens inom infrastrukturlösningar och finansiering. Polar Structure är också en av Einrides nyaste investerare från den investeringsrunda som tillkännagavs i december.

Platserna för laddstationerna har valts ut strategiskt genom analys av stora mängder transportdata på vilka man kan göra en prognos av framtidens kapacitetsbehov med hjälp av Einrides plattform för fraktmobilitet, Einride Saga.
– Smarta laddstationer, uppkopplade elfordon och mjukvaran Saga gör att vi läggergrunden för framtidens transportsystem där vi når maximal effekt till lägre kostnad. Medan Einride Saga är hjärnan som möjliggör detta, är autonoma transporter på särskilda sträckor och transportnätet i stort ett naturligt nästa steg för att optimera ytterligare. Einride Stations är ett viktigt steg mot fullt autonoma transporter, säger Christofer Laurell.

 

Om Einride
Einride är ett teknikföretag som bygger transportindustrins framtid. Bolaget grundades 2016 och blev först i världen att köra en elektrisk och autonom lastbil på allmän väg i Sverige 2019.

Om Polar Structure
Polar Structure utvecklar och äger infrastruktur som bidrar till ett mer uthålligt och hållbart samhälle. Bolaget är verksamt inom järnväg, logistik, energilagring och laddinfrastruktur, förnybar energi och digitalisering.

Så här kan en "Einride Station" komma att se ut.