Einride öppnar första stora laddstationen

Publicerad mån, 11/20/2023 - 16:12

Einride öppnade i förra veckan sin första Einride Smartcharger Station i Rosersberg norr om Stockholm. Satsningen görs i samarbete med infrastrukturbolaget Polar Structure och är starten på en etablering av omfattande laddinfrastruktur för tunga transporter både i Sverige och internationellt. 

– Det här är en viktig del av det transformationsprogram vi erbjuder kunder för att snabbt, enkelt och kostnadseffektivt kunna ställa om till intelligent, tung elektrisk transport, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Stationen har fått interaktiv belysning för att smidigt guida förarna till rätt laddare och visa fordonets laddningsstatus. Det finns en bekväm förarlounge med toalett, dusch och kök. Förarna kan enkelt hålla sig uppdaterade om laddningsstatus, återstående tid, effektuttag och prestanda genom skärmar i loungen eller via den medföljande smartphone-appen.

Kollisionsskyddet mellan laddplatserna är i svensk Bohusgranit och taket består av trä från svenska skogar. Dessutom har man tagit hänsyn till demontering i designen, vilket inte bara minimerar avfall utan även möjliggör en smidig förflyttning av hela strukturen vid behov.

Stationen finns på Järngatan 27 i Rosersberg och har totalt nio laddpunkter med dynamisk laddkapacitet upp till 800 kW, med plats för laddning av upp till åtta lastbilar samtidigt. Laddstationen är uppdelad i två områden: Charge & Go för snabbladdning och Charge & Park för laddning som kan ske över natten. Charge & Go har fem laddpunkter som levererar upp till 240 kW per punkt. Charge & Park har fyra laddpunkter som levererar upp till 160 kW per punkt, med möjlighet att utöka med ytterligare tre punkter framöver.

Inledningsvis kommer stationen drivas med vindkraft och successivt övergå till vattenkraft under 2024. Mobilitetsplattformen Einride Saga ska också integreras i framtiden för att möjliggöra mer avancerade energiprognoser och främja effektiv och hållbar energiförbrukning.

Einride har flera stationer under uppbyggnad i Sverige och mindre stationer har redan etablerats i Borås, Markaryd och Ljungby. Nästa fullskaliga Einride Smartcharger Station öppnar i Varberg under 2024.

Etableringen av Einride Smartcharger Stations delfinansieras av Klimatklivet och Next Generation EU.

Den nya stationen blir den första i sitt slag för Einride i Sverige.