Daimler Truck AG och Volvokoncernen bildar bränslecellsbolaget Cellcentric

Publicerad ons, 03/03/2021 - 16:45

Daimler Truck AG och Volvokoncernen har tidigare aviserat bildandet av ett nytt gemensamt bolag för utveckling och produktion av bränsleceller. Nu har Volvokoncernen i en transaktion förvärvat 50 procent av aktierna i befintliga bolaget Daimler Truck Fuel Cell Gmbh & Co KG för cirka 6,3 miljarder kronor. I och med detta byter bolaget också namn.

I november 2020 undertecknade Volvokoncernen och Daimler Truck AG ett bindande avtal för det gemensamma företaget, och nu är processen alltså klar.

Ambitionen är enligt Volvokoncernen att göra det nya joint venture-bolaget till en ledande global tillverkare av bränsleceller och därmed hjälpa världen att ta ett stort steg mot klimatneutrala och hållbara transporter fram till 2050. Daimler Truck AG och Volvokoncernen har kommit överens om att företagets nya namn blir Cellcentric Gmbh & Co KG.

Det gemensamägda bolaget kommer att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem för användning i tunga lastbilar som huvudfokus, men också för andra applikationer. Ett viktigt mål för grundarbolagen är att börja med kundtester av lastbilar med bränsleceller inom en treårsperiod och att påbörja serietillverkning under andra halvan av detta decennium.

Volvokoncernen och Daimler Truck AG äger lika stora andelar i samriskbolaget, men fortsätter att vara konkurrenter inom alla andra områden såsom fordonsteknik och bränslecellintegration i lastbilar.