Cabotage-förbud för Kreiss i Norge

Publicerad mån, 01/20/2020 - 15:05

Det norska arbetsmiljöverket – Arbeidstilsynet – har beslutat att förbjuda det lettiska åkeriet Kreiss från att utföra cabotage i Norge. Beslutet, som gäller från och med måndag 20 januari, har vidtagits efter att Kreiss upphört att besvara frågor om Arbeidstilsynets utredning av åkeriet. 

Det rapporterar det norska åkeriförbundet NLF:s nyhetssajt lastebil.no.


- Vi kan bekräfta att det har utfärdats ett beslut om stopp för cabotage för det lettiska åkeriet Kreiss som gäller för all deras transportverksamhet i Norge, säger seniorinspektör Mariann Nordal i Arbeitstilsynet till lastebil.no. Beslutet gäller från 20 januari. 

Kreiss har under en längre tid varit i konflikt med Arbeidstilsynet avsende löner till sina förare i samband med cabotageuppdrag i Norge. Det uppdagades en lönenivå på motsvarande cirka 27 svenska kronor (24 norska kronor) i timmen, och trots viss ekonomisk kompensation i efterhand till förarna så har inte bolaget klarat av att följa de norska kraven.

Lastebil.no har tagit del av dokumentation som visar att Kreiss har slutat med att besvara Arbeidstilsynets frågor i samband med utredning av bolaget, detta trots upprepade påminnelser med krav om att Kreiss ska lämna ifrån sig dokumentation.