Återvunnen olja och kimrök från däck hållbarhetscertifieras

Publicerad tis, 09/21/2021 - 16:28

Fordonsdäck innehåller till största delen ämnen som är möjliga att återvinna. Som första företag i världen har nu svenska Enviro miljöcertifierats för återvinningen av både kimrök och gummi inom ramen för ISCC. Det innebär nya kommersiella möljigheter inom däckåtervinning.

– Certifieringen är en milstolpe i bolagets utveckling eftersom den innebär att det blir lättare för våra kunder att med hjälp av vår olja och kimrök nå sina hållbarhetsmål. Därigenom blir kundnyttan och det kommersiella värdet av både vår teknologi och våra produkter ännu tydligare, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.

ISCC bygger på det europeiska miljödirektivet Red II som tagits fram för att underlätta en omställning till en mer hållbar och cirkulär energisektor. En certifiering i enlighet med ISCC revideras årligen och görs för varje enskild återvinningsanläggning. Att pyrolysoljan från Åsensbruk, som utvinns av gummit i däcken, nu blir ISCC-certifierad betyder att det blir möjligt att sälja den inom EU och Storbritannien som råvara för framställning av hållbara drivmedel.

– Det ökande intresset för återvunnen pyrolysolja har gjort investeringskalkylerna för våra återvinningsanläggningar betydligt mer fördelaktiga. En certifiering av det här slaget ger än mer stabila förutsättningar, säger Thomas Sörensson.

Inom den globala däck- och fordonsindustrin väcker samtidigt återvunnen kimrök allt större intresse, menar Enviro. Kimrök är en central råvara vid däcktillverkning och att återvinna den kan bidra till att däcken, och därmed fordonen, får en mindre negativ påverkan på miljön. Enligt den ISCC-certifering som nu gjorts ger ett användande av återvunnen kimrök från Åsensbruk, jämfört med nyttjande av motsvarande mängd jungfrulig kimrök, en minskning av koldioxidutsläppen med hela 93 procent.

Flertalet av de stora däcktillverkarna har det senaste året kommunicerat mycket högt uppsatta mål för användandet av återvunna material, inklusive kimrök. Även fordonsindustrin undersöker hur återvunnen kimrök kan bidra till minskad miljöpåverkan från fordonen.

Fordonets däck kan omvandlas till värdefull pyrolysolja och användbar kimrök. Bild: Istock.com