Åkeribranschen välkomnar Kommissionens återhämtningsplan

Publicerad fre, 05/29/2020 - 09:01

Sveriges Åkeriföretag tillsammans med övriga nordiska åkeriförbunden via NLA, samt de tyska och franska åkeriförbunden ser EU-kommissionens förslag till EU-budget som ett första steg för att stimulera den europeiska ekonomin för att övervinna den ekonomiska krisen i EU.

Kommissionen planerar för sitt europeiska återhämtningspaket en budget på motsvarande drygt 8 000 miljarder svenska kronor (750 miljarder euro) för att återstarta den europeiska ekonomin, öka den gröna och digitala omställningen samt minska riskerna för arbetslöshet för det stora antalet små och medelstora företag som de nordiska, tyska och franska åkeriförbunden representerar.

NLA, FNTR och BGL välkomnar sambandet mellan ekonomisk återhämtning och investeringar för att förbereda sig för framtiden. Under covid -19-krisen har vägtransportsektorn visat sig vara av avgörande betydelse för samhället genom att upprätthålla försörjningskedjor och förse de europeiska medborgarna med viktiga varor.

Vägtransportsektorn har åtagit sig att fortsätta bidra till grönare tjänster. Sektorn behöver tydliga politiska signaler för att kunna göra de riktiga framtida tekniska valen, men även offentliga investeringar för att göra vägtransportsektorn ännu grönare.
Implementeringen av ”Återhämtningsplanen” behöver offentligt stöd, till exempel för att etablera infrastruktur för alternativa bränslen och för väginfrastruktur, bättre vägar vilket innebär minskade utsläpp.


NLA, FNTR och BGL välkomnar därför kommissionens fokus för att hjälpa transportsektorn att återhämta sig och samtidigt uppmuntra och öka grön infrastruktur och hållbara fordon.

De nordiska, franska och tyska åkeriförbunden ser nu fram emot att bli inkluderade i diskussionerna om implementeringen av dessa initiativ. Därmed kan vägtransportsektorn stärkas och bidra till att upprätthålla samhällsfunktionerna på ett ännu grönare sätt.