Åkare och lantbrukare får bioenergipris

Publicerad fre, 04/16/2021 - 12:06

Jan Häckners bioenergipris ska gå till personer som inspirerar och leder vägen till en förnybar framtid med bioenergi i centrum. Förra året delades priset ut med anledning av pandemin, men vid Svebios årsmöte den 14 april delades istället prisen för både 2020 och 2021 ut. Mottagare var Roger Blom på Ernsts Express och Magnus Ahlsten, lantbrukare som producerar biogas i bolaget Brogas.

Roger Blom leder åkeriet Ernsts Express med 80 tunga lastbilar och med basen i Avesta. Ernsts Express uppnådde 70 procent reduktion av koldioxid redan 2015 med förnybara drivmedel som RME, HVO, ED95 och el. Tillsammans med företagets ägare och kunder har Roger Blom visat att det går att köra förnybart och lönsamt. Han är enligt Svebio, som står bakom priset, en pionjär och inspirationskälla för bland annat transportörer och fordonstillverkare.

– Jag är stolt som en tupp för att jag får ta emot detta stipendium. Nu är det bara nio år tills att 85 000 lastbilar i Sverige ska ha en reduktion på 70 procent koldioxid år 2030. Det är en utmaning som vi står inför och som kommer att vara intressant, säger Roger Blom.

Magnus Ahlsten är lantbrukaren och bioenergientreprenören som bidragit till regional utveckling på Gotland genom att via företaget Brogas starta biogasproduktion för industri och till transporter på land och till sjöss. Han har även tagit fram en lösning för att producera ånga till Arla i Visby med lokalproducerad flis från skogsbruk på Gotland. Han ses som en drivkraft för regional utveckling och energiskifte från fossilt till förnybart. 
– Jag är glad, överraskad och hedrad över att ha fått det här priset och tänker på de personer som har varit förebilder för mig och trott på mig och på det viset gjort den här resan möjlig, säger Magnus Ahlsten.