5 000 fordon kontrollerade i pågående hamninsats

Publicerad fre, 11/22/2019 - 08:59

I en omfattande insats mot internationella kriminella nätverk som just nu pågår, har 22 personer stoppats i svenska hamnar från att ta sig in i Sverige. Över 5 000 fordon har kontrollerats i hamnarna i Stockholm, Göteborg och Trelleborg.
 

Det rapporterar Sveriges Radio. 


- Vi är väldigt intensiva i vår gränsövervakning för att verkligen förhindra människor som reser till Sverige för att begå brott från att ens komma in i landet, säger Mats Löfving som är chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa till Sveriges Radio.

I insatsen som fått kodnamnet Trident – som betyder treudd – medverkar förutom polisen även tullen och Kustbevakningen. Liknande insatser görs samtidigt i nio andra länder i Norden och runt Östersjön.


- Visst kan vi gripa utförarna här, men vi måste också komma åt huvudmännen som finns i de andra länderna, säger Mats Löfving till Sveriges Radio.

Insatsen inleddes på onsdagen, den 20 november, och ska pågå i en vecka.

Enligt Mats Löfving kommer erfarenheterna att bli viktiga när polisen i februari ska redovisa för regeringen hur man ska bli bättre på att bekämpa internationella brottsnätverk.