Gotländsk cementbrytning får fortsätta

Publicerad

Efter många turer under flera år har Mark- och miljödomstolen beslutat att bevilja Heidelberg Materials ett 30-årigt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Verksamheten står för ungefär 75 procent av Sveriges cementförsörjning.

Frågan om Heidelberg Materials (tidigare Cementa) kalkbrytning i Slite har varit en långkörare, med överklaganden och nya tillfälliga tillstånd. Det nuvarande brytningstillståndet löper ut vid årsskiftet 2026/2027. Men nu har bolaget alltså fått godkänt från Mark- och miljödomstolen för ett 30 år långt brytningstillstånd. Ett beslut som har stor betydelse inte bara för näringslivet på Gotland utan för hela Sverige.

– Domen säkrar en fortsatt försörjning av cement för den svenska bygg- och anläggningssektorn. Kalkbrytningen i Slite är helt avgörande för den samhällsviktiga infrastrukturen, säger Catharina Elmsäter-Svärd som är vd för Byggföretagen.

Beslutet kommer i en tid då självförsörjning av råvaror, teknik och livsmedel står högt på dn politiska dagordningen.

– När det nuvarande tillståndet löper ut vid årsskiftet 2026 hade vi tvingats bli i stort sett helt beroende av import. En omställning till import är inte helt enkel att få till, samt riskerar att göra oss beroende av länder som Kina och Turkiet. Det skulle göra oss väldigt såbara i en tid av oro i omvärlden, säger Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong.

Heidelberg Materials planerar också att etablera en CCS-anläggning (teknik för insamling av koldioxid) i anslutning till anläggningen i Slite. Den ska göra det möjligt att ta fram klimatneutral cement.

– För att nå klimatmålen krävs både teknisk innovation och stabil råvaruförsörjning. Beslutet möjliggör en av Sveriges mest ambitiösa klimatsatsningar, säger Malin Löfsjögård.

Heidelberg Materials fabrik i Slite på Gotland. Foto: Istockphoto.com