God chans till långvarig skattebefrielse enligt Svebio

Publicerad

Regeringen presenterade i mellandagarna ett förslag där biodrivmedel från januari 2023 beskattas på samma sätt som fossila drivmedel. Men frågan är inte avgjord, och nu uppmanar Svebio regeringen att på nytt ansöka om skattebefrielse hos EU.

Sverige har under mer än 20 års tid använt skattereduktion på energiskatt för höginblandade och rena biodrivmedel. Något som EU-kommissionen menat strider mot statsstödsreglerna och därför beslutat om med ett år i taget. Regeringen har därför lagt fram en plan B, att rena biodrivmedel såsom E85 (etanol) och biodiesel (HVO100) istället ska användas helt och fullt inom ramen för reduktionsplikten genom att skattebefrielsen försvinner. Det skulle då inte bli ekonomiskt hållbart att köra på ren HVO100 och E85 då priset på HVO100 skulle öka med nästan sex kronor, till omkring 30 kronor per liter och E85 med 8,50 kronor till cirka 26 kronor.

– De åkerier, frakt- och bussbolag som har gått före och kör på 100 procent förnybart hamnar då i samma kvot som alla andra, så deras val att vara klimatneutrala får ingen effekt, säger Gustav Melin, vd på Svenska Bioenergiföreningen och fortsätter:

– Störst problem får de drivmedelsleverantörer som bara säljer biodrivmedel och som producerar rapsdiesel. De omsätter i dag ett par miljarder kronor vardera, men kommer få det väldigt tufft eftersom förslaget gynnar dem som säljer fossila drivmedel. 

31 svenska aktörer har nu skrivit ett brev till EU-kommissionären Margerethe Vestager, som ansvarar för statsstödsregler och frågan om skattebefrielse. Kommissionären har svarat att det finns förståelse för att frågan är viktig för Sverige samt att de nya statsstödsreglerna som nu träder i kraft öppnar för en möjlig lösning och att dialogen med Sverige kan fortsätta.

– Många med mig drar nu slutsatsen att EU-kommissionens beslut om nytt statsstödsregelverk gör att den svenska skattereduktionen för höginblandade biodrivmedel kan fortsätta efter 2022. Nu gäller det att regeringen tar denna chans och omgående inleder processen, har Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen sagt. 

För att en långvarig skattereduktion ska kuna bli möjligt måste regeringen ansöka om statsstödsgodkännande hos kommissionen senast den 1 mars.

– En långsiktig skattebefrielse fram till 2030 ger helt andra förutsättningar att investera i ny produktion av biodrivmedel från svenskt skogsavfall än bara reduktionsplikten. Om regeringen kan klara en sådan ansökan finns goda förutsättningar att producera tillräckligt för att priserna på biodrivmedel inte ska behöva öka till 2030, säger Gustav Melin.

En slopad skattebefrielse kan slå ut rena höginblandade biodrivmedel som alternativ för åkerierna.