
NLA – de nordiska åkeriföretagens röst i Bryssel - håller årsmöte
Nordic Logistics Association (NLA) håller sitt årsmöte i Köpenhamn den 1–2 oktober. Årsmötet tittar på möjligheterna till ett närmare samarbete med de nordiska regeringarna och kommer att bedöma hur digitalisering kan påverka tillämpningen av EU:s lagstiftning för vägtransporter. Den danska transportministern Benny Engelbrecht och de tre nordiska ambassadörerna i Danmark deltar på mötet.
NLA representerar cirka 17 000 åkeriföretag i de nordiska länderna. Efter åtta år i Bryssel känns det bra att se att åkeriföretagen från de nordiska länderna hörs i EU:s politiska beslutsprocesser, inte minst spelade NLA en viktig roll i arbetet med de nya mobilitetspaketen.
Ambitionen har uppfyllts
Genom antagandet av mobilitetspaketet, som ska säkerställa lika villkor och sund konkurrens för åkeriföretag i Europa, har NLA uppnått ett av sina huvudsakliga mål sedan det grundades den 19 januari 2012.
- NLA:s främsta ambition har varit att kämpa för bättre villkor för åkeriföretag från Danmark, Sverige, Norge och Finland i EU – detta i och med den ökade mängden lagar och regler kring transportsektorn som initieras på EU-nivå. Detta gäller Europeiska kommissionen, EU: s råd och Europaparlamentet. Vi har varit mycket framgångsrika, säger NLA: s ordförande, Erik Østergaard.
- När vi grundade NLA var vårt mål att ge EU:s beslutsfattare en mer gedigen fakta för lagstiftning på EU-nivå. Detta för att säkerställa en lagstiftning som återspeglar åkeriföretagens verklighet och behov i de nordiska länderna. Genom NLA kan företag som är medlemmar i DTL (Danmark), NLF (Norge), SÅ (Sverige) och SKAL (associerad medlem från Finland) bättre påverka EU:s beslutsfattare. Att verka för en sund konkurrenssituation för våra medlemmar är viktigt. Därför ville vi utmana den osunda konkurrens som nordiska operatörerna upplevde trots den bästa avsikten med en gemensam inre marknad med lika villkor. Jag tycker att det är rättvist att säga att vi har lyckats.
Starkt samarbete med SKAL, BGL och FNTR
Från början arbetade NLA för att begränsa cabotaget till ett mer tillfälligt alternativ i EU. Vid den tiden talade röster inom Europeiska kommissionen för en liberaliserad transportmarknad. För de nordiska åkeriföretagen skulle en sådan liberalisering inte vara acceptabel.
Det mobilitetspaket som föreslogs av Europeiska kommissionen 2017 gav betydande utmaningar för de nordiska transportoperatörerna. Efter många års hårt arbete lyckades NLA säkerställa ett lagstiftningspaket som bibehöll medlemmarnas intressen - i nära samarbete med den tyska vägtransportföreningen BGL och den franska vägtransportföreningen FNTR. Därför deltar även vd för dessa organisationer på årsmötet.
Ett närmare nordiskt samarbete
- Vid årsmötet kommer vi att reflektera över processen för att implementera mobilitetspaketet och se fram emot nya möjligheter som ges. Till exempel har Nordiska rådet - det officiella organet för formellt interparlamentariskt samarbete i Norden sedan 1952 - aldrig haft transport som ett huvudpolitiskt område. Vi vill undersöka hur vi skulle kunna underlätta ett närmare nordiskt samarbete för transporter.
- Vi har haft olika nordiska samarbeten både på policynivå och på organisationsnivå. Till exempel Nordic Road Association (NVF), de årliga NORDUK-mötena samt Nordic Lorry Union, som 2012 blev NLA. Traditionellt har de nordiska regeringarna haft ett nära samarbete med branschen, och vi hoppas att detta samarbete kan stärkas ytterligare, avslutar Erik Østergaard.
