Gasum öppnar tankstation i Tuve

Publicerad

Den nordiska gasinfrastrukturen expanderar i Sverige i och med att Gasum öppnar en ny tankstation i Tuve i Göteborg. På den nya stationen kan tunga fordon tanka flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG), bränslen som ger låga utsläpp. Tankstationen, som utvecklats i samarbete med Volvo, är ett bidrag till övergången till renare energikällor inom vägtransportsektorn. 

Energibolaget Gasum öppnar en ny tankstation i Tuve i Göteborg. Den nya stationen ligger i ett stort nav för tunga transporter nära Volvos lastbilsfabrik och i närheten av Göteborgs hamn. Invigningen av den nya tankstationen skedde online den 3 september, med Martin Lundstedt, vd och koncernchef för AB Volvo, och Johanna Lamminen, vd för Gasum, som talare. 

Gas håller snabbt på att bli ett föredraget bränsle inom transportsektorn globalt. LNG-fartyg håller på att bli förstahandsvalet inom sjöfarten och åtskilliga länder ger incitament till övergången från diesel till gas inom vägtransportsektorn. Därför ökar efterfrågan på ett omfattande tankstationsnätverk stadigt. Stationen i Tuve är en del av Gasums nordiska nätverk av tankstationer och har byggts i partnerskap med Volvo, som utvecklar och tillverkar LNG-lastbilar.

Tankstationen, som ligger nära Göteborgs hamn, skapar ytterligare möjligheter för tunga transporter som kör från hamnen att övergå till renare energi. Idag finns det redan över 170 LNG-lastbilar i drift i Sverige och antalet ökar snabbt i takt med att tankstationsnätverket och olika incitament för bränslelösningar som ger låga utsläpp ökar. 

Övergången till renare energi accelererar i och med att Sverige aktivt verkar för nationella och EU:s klimatmål. Enligt nya EU-bestämmelser måste koldioxidutsläppen för nya tunga fordon vara 15 procent lägre 2025 än 2019. Framåt måste utsläppen 2030 vara minst 30 procent lägre, vilket gör LNG och LBG till mycket attraktiva bränslelösningar för logistikföretag. 

Att övergå till gas är en konkurrenskraftig lösning för omedelbar minskning av växthusgasutsläppen. Genom användning av LNG kan koldioxidutsläppen minskas med cirka 20 procent jämfört med konventionell diesel och med LBG är minskningen så mycket som 90 procent.