En semestervecka med lastbilar

Publicerad 2020-08-13 / 09:33 av Charlotta.Nilsson i Nyheter

Sveriges Åkeriföretag har tidigare genomfört studien En vecka utan lastbilar (EVUL) för att visa på samhällets transportkänslighet. Tillsammans med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB arbetades en metod för att utvärdera och bedöma transportkänsligheten i samhället.

Studien gjordes genom att ett antal olika verksamheter som företag, statliga verk och organisationer intervjuas om deras transportbehov- och mönster. De får svara på frågor om hur ofta och hur stora leveranser de får, och om hur fort deras lager tar slut. Intervjuobjekten och deras verksamheter får vara anonyma om de vill, och de får tidigt veta att det rör sig om ett fiktivt scenario.

Samtalet inleds med:
”Scenariot är följande – natten mellan söndag och måndag slutar lastbilarna att rulla. Ni kände inte till det innan, och kunde inte förbereda er på något sätt. Nu undrar jag, hur påverkar det er verksamhet dag för dag?”

I årets trycksak (se relaterad fil nedan) har vi istället för att visa hur illa det kan gå om lastbilstransporterna stannar lyft fram allt vi kan göra när transporterna fortsätter rulla. Ni har även kunnat följa scenariot på våra sociala medier under sommaren. 

Läs mer om studien på https://www.akeri.se/sv/en-vecka-utan-lastbil-evul


En semestervecka med lastbilar - Föreställ dig detta scenario.

Sommarnatten mot måndag.

Det är söndagskväll. Semesterveckan ska snart börja. Hur ska det gå med en pandemi och allt är stängt!? Men är det så? Allt är inte stängt och öde.

Lastbilarna rullar i hela landet. Din planerade leverans kommer att dyka upp. Posten kommer. Soporna hämtas. Varor och färska livsmedel dyker
upp mer eller mindre som planerat. I vissa fall omfördelas varor och gods för fortsatt resa till slutkund.
Det kanske är hela vägen hem till dig, din lokala matbutik eller det apotek där du hämtar ut dina varor?

Hela scenariot hittar du i pdf:en nedan.