Therese ”Tessan” Thörner

Publicerad 2020-10-11 / 09:00 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Therese ”Tessan” Thörner
Ålder: 32 år 
Kör: Praktiserar som transportledare hos Hönan och Mickan på Wedin Tösse AB i Åmål och kör till vardags flisbil. Läser till transportledare samtidigt som hon arbetar. 
Familj: Har en sambo som också kör lastbil. 
Bor: Värmlandsnäs i Säffle kommun.  Otroligt vacker halvö som går ut i Vänern 
Fritid: Jagar stolp på fritiden (en slags orientering) och rör sig mycket i naturen - till fots, på fyrhjuling, i båt och till häst. Sitter inte still en sekund med andra ord!
 
 
Therese Thörner är den svenska lastbilsvärldens alldeles egna Mia Skäringer. En gladare och roligare person är svårt att hitta och med ett hjärta som är hur stort som helst. Uppvuxen på lantgård i Värmland och med eget hus på vackra Värmlandsnäs, en vacker halvö i Vänern, så bor hon som i en alldeles egen saga. 
 
-    Therese förklarar att hon ser varje dag som en ny utmaning och att hon alltid är glad eftersom det gör allt i livet mycket enklare. 

Det hjälper säkert också till att hennes dialekt är som hämtad ur vilken som helst av Ulf Malmros alla filmer. 
 
Therese började köra lastbil för åtta år sedan. Hon gick först Naturbruksgymnasiet, arbetade ett tag utomlands och halkade sedan in i bevakningsbranschen men insåg snabbt att det var svårt att få ihop en heltid. Efter att ha kollat runt i två nanosekunder på Arbetsförmedlingen så bestämde hon sig för att bli lastbilschaufför. 
 
-    Utbildningen var en dröm. Bättre lärare än de jag hade går inte att få. De var alla gamla chaufförer som hade erfarenhet och de kunde ju berätta och visa oss precis allt, säger hon glatt när hon minns tiden på skolan. 
 
Hon blev direkt anställd efter utbildningen på ett företag som hade många olika körningar och fordon. 

-    Grusbil, rangering, salt- och plogbil, trailerkörning och dumperkörning. Jag fick möjlighet att prova på väldigt mycket. Jag har även kört över gränsen till Norge.
 
Att hon nu praktiserar som transportledare hos Mickan och Höna på Wedin Tösse är för att hon pluggar till Transportledare. När hon inte gör det så kör hon normalt flisbil. Ett yrke hon stormtrivs med eftersom hon på så sätt har en fot nära naturen även när hon arbetar.  
 
Hon älskar att träffa sina kunder och hon berättar glatt om en chaufför i Norge som hon inte träffat på flera år och som till och med frågar efter henne. När de nyligen sågs igen blev han jätteglad.

-    Tänk han kom ihåg mig, de måste vara för att jag är så himla glad, förklarar hon på sin breda och helt underbara värmlandsdialekt. 
 
Tessan brinner verkligen för sitt jobb och hon vill gärna uppmuntra andra att göra samma sak som hon. Främst för att det är ett så varierande, frihet under ansvar och dagen blir vad man gör den till. Hon förklarar också att det är bra om man gillar att jobba hårt och mycket, har hög arbetsmoral, och att man inte har något emot kraftiga väderomslag. 
 
-    För det är det gott om på vägarna i Sverige och i Norge, säger hon och brister ut i ett klingande skratt. 
 
Hon tycker också att man precis som henne själv skall vara positiv för det underlättar precis allt. 

Att hon och Mickan är så tajta idag är egentligen ganska nytt. De stötte på varandra flertalet gånger under ungdomsåren men träffades igen för ett par år sedan när Mickan fyllde 30 och hon bjöd in Tessan på festen. Sedan dess har tjejerna hängt och de beror på att de klickar så otroligt bra. 

-    Även om Mickan har barn och jag inte har det så funkar det ändå och vi pratar sällan blöjor och sånt utan om allt annat som vi tycker är kul, förklarar Tessan. 

På frågan om hur hon upplever inspelningarna av TV-serien Svenska Truckers så säger hon att det var jätteroligt men också lite nervöst. 

- Samtidigt som vi bjuder på oss själva i programmet att det också viktigt att det kommer fram att yrket är seriöst och att det ligger hårt arbete bakom varje körning och varje last, avslutar Tessan.


 


 

Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.