Svenska Truckers vinner Kristallen

Publicerad 2020-08-28 / 09:39 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers

Visst är det härligt att som outsider överträffa allas förväntningar och vinna? Det är precis vad Svenska Truckers gjort, både när serien sändes och nu när vi kammade hem priset som Årets Reality 2020 på Kristallen. Som ägare och initiativtagare till serien kan vi inte vara gladare. Inte bara för vår skull utan för hela branschen och alla landets yrkesförare. 

Det är mycket som ska klaffa för att ett TV-program ska gå hem. En programidé måste finnas, en kanal som tror på den, ett duktigt produktionsbolag, sköna och duktiga deltagare, kunskap om branschen, resurser, bra marknadsföring och mycket annat. Det vi visste att vi hade var en otroligt spännande, utmanande och varierad bransch som fått alldeles för lite plats i TV-rutan. Vi kände inte heller att gemene man riktigt förstått vikten av att vår bransch finns och vilket samhällsmaskineri som vi är en viktig kugge i. Men vi fick chansen att visa upp detta i och med Svenska Truckers.

Självklart var vi nervösa inför första programmet men vi visste vad vi hade. När serien sen slog ett tittarrekord efter ett annat och tillslut seglade upp som ett av TV3s flaggskepp släppte pressen och vi kunde glädjas åt det vi tagit fram. Att serien sen nominerades till en Kristall för Årets Reality 2020 var ändå overkligt. Att vi dessutom vinner och slår etablerade och populära program som Wahlgrens Värld och Reneés Brygga var svårt att tro på på förhand. Men desto större blev glädjen då vinnaren - Svenska Truckers - ropades ut. 

På Kristallen representerades serien av dess producent Nike Lindblom och två av seriens frontfigurer; Simon Lundman, Lundmans Djurtransporter i Piteå, och Tove Helgesson, Götessons Åkeri i Läckeby. Av deras kommentarer efter vinsten var de lika chockade och glada som vi. 

Svenska Truckers har lyft fram och synliggjort både föraryrket och åkeribranschen och den bredd vi verkar inom. Gårdagens vinst kommer att göra att vi når ännu fler. Detta bäddar för nästa säsong som nu spelas in. En säsong som vi självklart ska göra ännu bättre och vassare än den första. Och har David Helenius vunnit 8 Kristaller så kan även vi göra det! 

Vi tackar alla inblandade och självklart ni som tittat. Vecka 46 är programmet tillbaka och vi sitter åter igen bänkade framför TVn.

Är du intresserad av hela historien bakom serien så kan du läsa reportaget om detta hos Svensk Åkeritidning.