Simon Engstrand - Svenska Truckers 2023

Publicerad 2023-04-18 / 00:07 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Simon Engstrand
Ålder: 22 (född -00)
Var bor du? Kalmar, Småland
Kör: (vilken typ av transporter): Fjärrtransport nattetid med övernattning (på dagen). Främst kylt/fryst gods.
Företag: Widéns Åkeri AB
Instagram: @simonengstrand_
Tiktok: simonengstrand00
------------------------------------------------------------------------ 
När du inte kör lastbil. Vad gör du på fritiden?  
– När jag är ledig spenderar jag mycket tid med mina vänner. Eftersom man är en nattuggla är det en utmaning att hålla sig sysselsatt när man inte jobbar… 
Blir att man grejar en del med bilen (Volvo V60), tränar, lagar mat, spelar in tiktoks eller kollar serier. 

Hur kommer det sig att du blev lastbilschaufför? 
– Jag har haft lyckan att kunna ägna otroligt mycket tid med min pappa och på hans jobb. Då han jobbat som  både maskinmekaniker, maskinförare och lastbilschaufför under min uppväxt har det automatiskt blivit en stor del och en trygg punkt i mitt liv, jag känner mig helt enkelt hemma i hytten.
 
Vad är det bästa med yrket? 
– Många blir stressade av att inte veta när dom kommer fram, jag tycker det är själva charmen då det inte ens är säkert att man faktiskt kommer fram.
 
Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på yrket? 
– Att det är ett vansinnigt brett och roligt yrke. MEN det är inte en bransch där någon blir bäst. Vill man varje dag kunna utvecklas, se otroligt vackra vyer och samspela i trafiken, samt att man har ett intresse att ”lära känna” fordonen man jobbar med ska man absolut våga satsa!
 
Finns det något du skulle vilja testa inom yrket?
–Tycker jag sett och provat på det mesta men skulle absolut vilja köra längre sträckor, lära mig nya vägar och dialekter. Dock absolut inte utrikes.
 
Vad gillar du med programmet Svenska Truckers?  
– Att det sätter ljus på en stor bransch som annars inte får så mycket publicitet egentligen, i alla fall inte i positiva sammanhang. Många ser nog transportbranschen som ett enda stort koldioxidutsläpp så det ökar absolut förståelsen för hur mycket vi faktiskt gör för samhället!

Varför ville du vara med i programmet?  
– Jag tycker om att dela med mig av vad jag gör, vem jag är och hur jag tänker, tycker att alldeles för få människor vågar uttrycka just det. När mina vänner tjatade kunde jag inte riktigt säga emot.
 
Något särskilt du vill visa upp?  
– Då branschen har många fördomar och många som jobbar i den har väldigt trång världsbild vill jag visa att man inte behöver bete sig eller tänka på ett visst sätt bara för man kör en fin lastbil med massa lampor. Detta med att placera folk i fack och anpassa oss efter andra människor är något folk i min omgivning gör hela tiden. 2023 tycker jag att vi kommit längre än så.
 
Om du var lastbilsminister - vad är det första du skulle göra?
– Förbjuda dubbelburners och Peltorkåpor i hytten. Nä skämt å sido!
– Jag skulle absolut sätta högre krav på åkerierna och nya transportavtal där man sätter branschutveckling i första ledet. Ett åkeri med dåliga chaufförslöner och miljömål som ej eftersträvas ska inte få transportkontrakt med stora företag. Inrikestransporter av utländska transportörer bör skattas hårt.