Senaste nytt om YKB

Publicerad 2021-01-26 / 11:01 av Malin.carlsson i Nyheter

Äntligen besked om YKB på distans!  

Vi har glädjande nyheter. I slutet av januari togs det avgörande beslutet som underlättar för alla med YKB-behörighet. Det innebär att det finns både en tidsdispens och att det är tillåtet att gå hela sin YKB-fortbildning på distans i Sverige. EU-kommissionen har även beslutat om en EU-gemensam förlängning av giltighetstiden för YKB-intygen. 

På Transportstyrelsens hemsida finns information om vad som gäller kring förlängningar av YKB-intygens giltighet. LÄNK. 

Hela fortbildningens 35 timmar får genomföras som lärarledd distansutbildning under perioden 1 februari 2021 - 31 juli 2021. Därefter återgår man till att max 12 timmar är tillåtet att genomföras på distans. 

Därför har vi laddat upp med fler digitala kurstillfällen. Säkra din plats så snart som möjligt! Kurserna blir snabbt fullbokade men vi fyller på med fler platser så snart vi kan så gå in och kolla igen senare. 

Boka utbildning

Du hittar de digitala kurserna på vår hemsida www.akeri.se/boka-utbildning genom att ange ”digital” i fältet Stad. Företagsförlagd YKB genomförs i nuläget endast online/digitalt.

Alla deltagare som har bokat en fysisk YKB-kurs får ett mail om att kursen är inställd och att vi erbjuder digitala kurser istället.

 

Vi är redo – nu utbildar vi i YKB på distans!

Sveriges Åkeriföretag har redan utbildat tusentals chaufförer i YKB på distans via verktyget Zoom. Responsen och reaktionerna har varit mycket positiva från både kursdeltagare och medlemmar. Flera deltagare har varit skeptiska innan men i utvärderingar uttryckt sig att det fungerade väldigt bra, att de uppskattade friheten och enkelheten att kunna gå YKB hemma i vardagsrummet.

Aktuella YKB-kurser som genomförs digitalt:

 • Vardagar vecka 18 - i annan ordning!
  För en del passar en viss veckodag sämre. Därför vänder vi på ordningen den här veckan:
  månd 3 maj, delkurs 3
  tisd 4 maj, delkurs 4
  onsd 5 maj, delkurs 5
  torsd 6 maj, delkurs 1
  fred 7 maj, delkurs 2

   
 • Vardagar vecka 21
  månd 24 maj, delkurs 1
  tisd 25 maj, delkurs 2
  onsd 26 maj, delkurs 3
  torsd 27 maj, delkurs 4
  fred 28 maj, delkurs 5

   

Du väljer om du bokar en eller flera delkurser.

 • Lördagar:
  24 april delkurs 5 (fåtal platser kvar)

 • Lördagar:
  8 maj: delkurs 1
  22 maj: delkurs 2 
  (fåtal platser kvar)
  29 maj: delkurs 3
  5 juni: delkurs 4 
  (platser finns igen, passa på!)
  12 juni: delkurs 5

OBS! Våra lördagskurser bokas snabbt upp. Om du/dina chaufförer bara kan gå kurs på lördagar - se till att säkra era platser snarast! Det kan också komma in avbokningar sent inpå. Vi har inte möjlighet att hålla någon väntelista men ring gärna och kolla om det finns någon plats över, om du kan tänka dig att gå kurs med kort varsel. 

Välkommen att testa en digital kurs - du kommer säkert att gilla det! 

Vad krävs för att gå en YKB-kurs online?

Som deltagare behöver du en stabil internetuppkoppling, en webbkamera och mikrofon samt sitta på en ostörd plats vid en dator eller surfplatta. Vi genomför YKB-kurserna via Zoom. Läs nedan instruktioner för att delta i en digital YKB-kurs. Du hittar instruktionerna längst ned på denna sida, under Relaterade filer. 

Du som är bokad på en digital YKB-kurs: 

Om du inte har fått länken till kursen senast vardagen innan kl 12 så hör av dig!
Det är du som deltagare som ansvarar för att din teknik fungerar hela dagen. 
Tänk på att koppla upp dig en stund innan start så att du ser att din kamera och mikrofon fungerar. Kursen startar kl 08.00 och då ska alla vara startklara. 

Kontakta gärna oss på SÅ utbildning om du har frågor:  

E-post: utbildning@akeri.se
Tel: 010-510 54 20