Robin Russberg - Svenska Truckers 2022

Publicerad 2020-10-11 / 09:00 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn:  Robin Russberg
Ålder: 34
Vad bor du? Hisingen
Kör: Biltransporter på Eurotransport
Instagram: Robinrussberg, lastbilspodden 


Robin Russberg jobbar för Eurotransport där han transporterar bilar och fordon av alla de slag. Han kör både i Sverige och i Europa.
- Jag transporterar allt från lätta lastbilar, lyxbilar, vanliga bilar och till och med snöskotrar, förklarar han.

Robins yrkesbana började redan innan han kunde gå då han åkte lastbil med sin pappa. Förutom lastbilsförare han hade också en helt annan dröm om sitt framtida yrkesval. För en tid sedan visade hans mamma honom ett brev som han hade skrivit till sig själv som elvaåring. 
- Där hade jag skrivit - När jag blir stor skall jag antingen köra lastbil eller så skall jag bli radiopratare, förklarar han på bred göteborgsdialekt och skrattar varmt åt minnet. 

Han berättar om hur det var när han växte upp och hur han älskade att lyssna till olika pratprogram på radion. Karlavagnen och inte minst P4 Sverige. Det drev honom ända in i radiostudion med SR-legenden Hasse Andersson i Göteborg.
- Jag är den enda som inte gått på gymnasiet och ändå lyckats få en praktikplats på radion, förklarar han. Jag tjatade mig in. 

Men hur konstigt det än låter så var det också därför han sedan blev lastbilschaufför. Under hans tid som praktikant på radion frågade nämligen Hasse vad Robin ville arbeta med. När han förklarade att han helst av allt ville bli radiopratare så fick blev han bestämt avrådd. 
- Hasse Andersson sa att det var extremt dåligt betalt och att konkurrensen var stenhård. Så då fick det allt bli lastbilschaufför, säger Robin och det riktigt lyser om honom när han minns praktiken på radion. 

Därmed fick det bli en gymnasieutbildning på Stora Holm och han fick han sitt efterlängtade körkort. Robin fick jobb direkt efter utbildningen och har även testat att köra bärgningsbil. Det har helt säkert lagt grunden till hans skicklighet när han idag transporterar bilar. Ibland så dyra att han inte orkar tänka på det.
- Nej, det tänker jag inte på för det skulle inte vara så bra, förklarar han. 

Han rekommenderar varmt yrket till alla som vill in i branschen. 
 - Om man gillar frihet under eget ansvar. Om man gillar att besöka nya platser och tänker att lönen är förhållandevis hög till vad jobbet går ut på. Så är det nära nog perfekt. 

Han tror att det absolut viktigaste är att man har ett intresse så löser sig resten. Man behöver inte vara speciellt bra i skolan för att fixa utbildningen och det gör absolut inget om man till exempel är dyslektiker. Bara man har intresset. 
- Den här branschen är stor och bred och det finns något här för alla oavsett vad man gillar. Men det är ju bra om man inte ser problemen utan hellre ser utmaningen, säger han och tillägger att det också är bra om man är ödmjuk. 

Han har med åren blivit en riktig trollkonstnär när det gäller att lasta på och lasta av sin bil. Han berättar hur det tar 40 minuter att lasta på 6 bilar och 20 att få av samtliga. Lite svårt för en amatör att fatta hur han får ihop det.
- Det kan se ut lite som att Joe Labero har varit framme skrockar han förnöjt. Men förklarar samtidigt att det är något som man får rutin på. 

När han fick frågan om han ville vara med i programmet gjorde han det för att visa sin stora kärlek till yrket och vägarna. 
- Jag tackade ja för jag känner att det här är mitt sätt att leva. Jag kan tänka mig att en vanlig Svensson tycker att det är ett jäkla tattarliv, vilket det också är ibland, men det är kul förklarar han. 

Robin Russberg hoppas såklart att fler skall bli inspirerade till att ge sig in i branschen men han hoppas också på att vanliga trafikanter skall se och förstå att lastbilschaufförer utför ett yrke. Och att de inte är där för att vara i vägen. 
- Vårt yrke handlar ju om att transportera precis allt från en plats till en annan och utan lastbilen stannar Sverige, förklarar han. 

Han berättar att inspelningarna varit jätteroliga och att teamen nog blev lite förvånade. 
- De undrade om jag alltid jobbar så här mycket förklarar han och garvar högt. 

Och som om inte det räckte. När Robin inte kör lastbil jobbar så poddar han ihop med sin parhäst Lina Angrell på den snabbt växande och mycket populära Lastbilspodden. 
- Vi har 7 000 lyssnare. Han berättar att de ligger högt upp på olika spellistor och att de gjort inte mindre än 103 avsnitt sedan starten 2018. Idén var Linas och det är också hon som styr. Jag lyder, förklarar han. 

Om du var lastbilsminister - vad är det första du skulle göra?
– Ordna fler och bättre truckstops

 


 

 

Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.