Michaela Wedin

Publicerad 2020-10-11 / 09:00 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Michaela Wedin
Ålder: 32 år 
Familj: Sambo och 2 barn 
Bor: Värmlands Näs Säffle 
Kör: För Wedins Tösse. I serien följer man pappa Nicklas och även kompisen Tessan. 
Fritid: Umgås med vänner. Har alltid mycket vänner hemma och hos oss kallas vårt hem ”fritidsgården på Norrgårn". Har ett stort intresse för inredning.

 

Michaela Wedin har lastbilsyrket i blodet. Det kommer från hennes far som varit egen åkare sedan innan Mickan föddes. Men det var inte helt självklart att hon skulle köra lastbil. 

- Inte direkt. Jag ville bli polis och läste samhällsprogrammet med inriktning ekonomi på gymnasiet, förklarar hon. 

Det var när hon extraknäckte som flaggvakt vid vägbyggen i Göteborg 2008 som hon kom på att hon skulle ta lastbilskort. Även om hon blev avrådd från de flesta, i synnerhet sin far, att satsa på branschen gjorde hon det och har inte ångrat sig.
 
- Jag tog mitt lastbilskort 2009 på hösten och har kört sen dess. 

Hon började med styckekörning och arbetade även ett tag med transportledning hos en konkurrent till Postnord. Men sedan en tid tillbaka är hon med och hjälper sin far i hans företag.
 
- För ett år sedan ringde min pappa och sa att en vän till familjen ville sälja sitt företag, med körning för Postnord. Han frågade om inte jag och min bror ville vara med. Han menade på att jag kunde det här med transportledning och styckegods.

Mickan tvekade inte en sekund. 

- Jag sa då kör vi! Och det går som på räls. En dag kommer jag och brorsan ta över företaget. Pappa har inte en aning om någonting och vore det inte för mig så skulle ingenting funka. Många tror ju bara att det är köra men det är mycket planering som krävs.

Mickan sköter alla kundkontakter, ordnar med avräkningar och kör ut paket. Det är mycket jobb och kräver ordning och reda. Och det är klart att hon har nytta av sin gymnasieutbildning. Även sambon Anton är anställd på firman.

Team Tösse AB som företaget heter kör bland annat åt Postnord. Företaget har idag sju fast anställda samt några personer som hoppar in när det behövs. I vagnparken återfinns 1 styckegodslastbil, 4 budbilar och även 2 timmerbilar. 

Mickan gillar verkligen jobbet och det hon tycker mest om är att man får bestämma själv hur man skall lägga upp sin dag. 

- Det är ett spännande jobb överlag eftersom ingen dag är den andra dagen lik. 

Hon välkomnar såklart fler tjejer in i yrket. 

- Det är fortfarande så att man möter flera killar än tjejer i bilarna. Men föraryrket är ett jobb som passar vem som helst. Du styr och är som din egna chef. Samtidigt som du är mycket själv i bilen så är det ändå ett socialt och omväxlande yrke. 

Sedan är det såklart bra om man tål stress och har känsla för service. 

- Ja det är tider som skall passas och man måste kunna tackla alla sorters kunder och vara proffsig. 

Hon minns till exempel ett tillfälle när en herre ringde och bokade upp en transport. Men när hon kom ut till platsen så visade det sig att karln hade både smink och klänning på sig. Inget konstigt egentligen men det gäller att snabbt finna sig i den situation man hamnar i. 

- Man skall aldrig döma någon efter det man tror utan vara öppen och lyhörd för allt och alla, förklarar hon

Hon tycker att inspelningarna har varit jätteroliga och att teamen som jobbat är fantastiska. Men det var inte helt självklart att hon skulle ställa upp när de ringde och frågade om hon ville vara med. 

- De var nog egentligen pappa som tyckte det var en bra idé att vårt företag får bra reklam, förklarar hon. De följer ju inte bara mig utan även min pappa Nicklas och även min bästa vän Tessan som just nu praktiserar hos oss. Jag har alltid gillat Tessan. Vi tänker väldigt lika även om vi är helt olika i decibel, säger hon med ett skratt. Vi har varit vänner länge nu och har väldigt roligt tillsammans. 

Och det är med skräckblandad förtjusning hon ser fram emot premiären av serien. 

- Jag kommer att DÖ när jag ser mig själv förklarar hon. Men roligast var nog när teamen som var och filmade inte hade en aning om vad hon menade när hon sa att de skulle ta och äta en körvsnaling. 

 

 


 

Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.