Mattias Helen - Svenska Truckers 2023

Publicerad 2021-07-03 / 08:19 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers säsong 7 och 8

Namn: Mattias Helen
Ålder: 21
Bor: Alunda, Uppsala 
Kör: Djurtransporter, boskap  
Företag: Roine Helens Åkeri AB 
Instagram: @mattiashelen @roinehelen  
 

När du inte kör lastbil. Vad gör du på fritiden?  
 - Ja vad gör jag egentligen, fixar allt man inte hinner i veckorna och umgås med folk. På den lilla fritid man har.

Hur kommer det sig att du blev lastbilschaufför?  
 - Farsan äger åkeriet och har kört i säkert 35 år och jag har varit med sedan jag föddes och alltid varit intresserad och åkt med massor. Jag har vetat hur länge som helst att jag skulle köra lastbil, men mest har jag varit intresserad av djuren. 
 
Vad är det bästa med yrket?  
 - Det bästa är att variationen och att åka runt över allt, träffa folk och att hålla på med djuren. Det är nya utmaningar varje gång med olika ställen och olika djur och olika förutsättningar, det gäller att tänka igenom allting. 
- Nu till exempel, i början på veckan var jag i Falkenberg och nu är jag i Kalix, man är överallt och kör och träffar bönder i hela Sverige och det är kul.
 
Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på yrket?  
 - Det är varierande jobb, mycket kul och mycket köra och greja med runt omkring, jag tycker det är jävligt roligt, men man ska absolut prova att köra djur.
 
Finns det något du skulle vilja testa inom yrket? 
 - Egentligen inte, kanske köra timmerbil, om inte det så man får fara runt mycket i landet, kanske specialtransporter så man får tänka lite och klura lite, det måste vara fara runt som fan och så man får böka och tänk.
 
Vad gillar du med programmet Svenska Truckers?  
 - Jag tycker det är kul att man uppmärksammar yrket, det är ju rätt stor bransch och det finns lastbilar till allt och man kör så många olika saker, och är en viktig del i samhället, det är bra att folk får se vad vi alla gör, och att vi gör en massa nytta, vi är ju inte ute och kör bara för skojs skull
 
Varför ville du vara med i programmet?  
 - Det är en kul grej, det är kul att vara med i TV, Paradise Hotel var ju också kul men det här är ju även lite bra reklam för åkeriet. 
 
Något särskilt du vill visa upp?  
 - Det som är kul att visa upp är väl den goda djuromsorgen som vi faktiskt har i Sverige, folk tror ju att vi som kör inte gillar djur men vi tycker faktiskt om djuren, vi månar om djuren och att dom har det bra. 
 
Om du var lastbilsminister - vad är det första du skulle göra?
- Jävligt bra fråga, ta bort den här regeln om att man inte får ha en massa lampor på lastbilarna, man ska få ha så mycket lampor man vill och och pimpa och fixa hur mycket som helst.