Maja Johansson - deltagare i Svenska Truckers 2024

Publicerad 2022-08-02 / 09:51 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Maja Johansson 
Ålder: 23 år 
Vad bor du? Utanför Lessebo
Kör: Transporterar skogsmaskiner 
Företag: Lessebo Transport & entreprenad AB
Instagram: @majajohanzzon @lessebotransportab
 
------------------------------------------------------------------------ 
När du inte kör lastbil. Vad gör du på fritiden?  
–Jag håller på med hästar, så mycket tid går åt till dem. Jag har även köpt en egen liten hästgård som jag håller på att renovera.

Hur kommer det sig att du blev lastbilschaufför? 
–Jag har alltid varit imponerad av pappa som själv kör lastbil så det väckte ett intresse. Kanske brås man lite på honom. När jag inte trivdes med att jobba i butik så bestämde jag mig för att testa ta lastbilskort. Sagt och gjort, nu kör pappa och jag varsin likadan lastbil.

Vad är det bästa med yrket? 
– Dagarna är väldigt varierande och jag vet aldrig hur min dag ser ut eller vad den kommer att erbjuda, det är lite tjusningen. Den vanligaste körningen jag har är mycket ute på mindre vägar och skogsvägar, så det är ofta väldigt spännande. Jag skulle säga att yrket är väldigt fritt, man sköter sig själv och är sin egen problemlösare.

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på yrket? 
– Jag skulle säga, åk med någon som kör lastbil och se hur det verkar. Då får man nog den bästa bilden av hur en arbetsdag kan se ut och gillar man det, då tycker jag verkligen att man ska våga ta chansen och skaffa sig ett lastbilskörkort.

Finns det något du skulle vilja testa inom yrket? 
– Just nu kan jag inte tänka mig någon annan körning än den jag har, den passar mig som handen i handsken. Men att köra specialtransporter långtrailer verkar spännande. 

Vad gillar du med programmet Svenska Truckers?  
– Jag gillar att man följer med helt vanliga människor på en helt vanlig arbetsdag. Det är så roligt att följa och se hur olika körningar inom yrket går till och vad andra lastbilskollegor pysslar med om dagarna.

Varför ville du vara med i programmet?  
– Jag tyckte att det var en rolig grej och även att det inte har varit med någon annan sådan lastbil innan i programmet som jag kör. Det blir liksom ännu en typ av körning inom yrket som visas upp.

Något särskilt du vill visa upp? 
– Det är väl hur  mitt jobb inom lastbilsyrket ser ut. Det finns så mycket olika jobb inom lastbilsbranschen så det är kul att kunna visa den delen jag sysslar med. Alla kanske inte vet om den typen av körning. Det är precis som att köra taxi fast åt maskiner, chauffören ringer och bokar en flytt när maskinen är klar i den ena skogen för att transporteras till nästa. 

Om du var lastbilsminister - vad är det första du skulle göra? 
-Det var en svår fråga… Det får jag nog klura på tills den dagen kommer..