Lyckad yrkesmässa i Örebro

Publicerad 2018-12-14 / 08:34 av Charlotta.Nilsson i Kompetensförsörjning

I november bjöd Region Örebro Län in till en yrkesmässa för att informera om yrken som behöver anställa fler. Sveriges Åkeriföretag fanns på plats, tillsammans med TYA och presenterade bristen på yrkeschaufförer. Mässan var en stor succé.

Mässan riktade sig mot ungdomar som ännu inte valt inriktning till gymnasiet och till arbetssökande. På kvällen var även föräldrar välkomna att ta del av information kring deras barns potentiella karriärer. Mässan är en treårig satsning från Regionen som stod för alla monterkostnader. Målsättningen är att fylla på med kompetens i yrken där det saknas personal. Mässan var otroligt välbesökt med cirka 5 000 besökare.

Vi hade ett väldigt högt tryck i montern som var välbesökt. Intresset för chaufförsyrket var mycket högre än vi kunnat hoppats på och många frågor var ställda kring hur utbildning, framtiden inom yrket och lön såg ut. Vi vågar påstå att vi var en av de mest besöka montrarna på mässan. Lite draghjälp hade vi. Rejmes Lastvagnar i Örebro lånade ut en lastbil som man fick gå upp och kolla runt i, Skillster hade med sig simulatorer och VR och kunniga personer från yrket och skolor fanns med och svarade på frågor.

Chaufförsbristen är påtaglig och när man talar med lärare i gymnasieskolorna får man höra att det inte är ovanligt att 100% av eleverna får jobb när de går ut. Egentligen är det svårt att förstå att det är sådan brist på personal. Lönen är bra – extremt bra för att man precis har gått ur skolan och börjar köra. Yrket har många utvecklingsmöjligheter och det finns inget som säger att man inte kan plugga vidare och utvecklas inom branschen. Vi hoppas att vi öppnade några ögon på mässan och vi hoppas även att den här typen av satsning smittar av sig på andra regioner.