Lone Alexandersson

Publicerad 2020-10-11 / 09:05 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Lone Alexandersson
Ålder: 28 år 
Familj: 2 barn och pojkvän 
Bor: Gomma utanför Finspång
Kör: Jobbar för Renall. Kör lastväxlare och liftdumper. 
Fritid: Lägger tiden på barnen de veckor jag har dom. Annars vilar jag upp mig. 
Insta: Lone Alexandersson 


Lone Alexandersson har alltid velat köra lastbil och hon minns fortfarande när hon var liten och var med sin pappa som körde farligt avfall på tippen. Men det var först för ett år sedan som hon själv tog lastbilskort. Barnen har tagit all Lones tid och för att livnära sig arbetade hon tidigare inom hemtjänsten. Ett yrke som hon är glad att hon äntligen lämnat. 

-    Det är som natt och dag, säger hon. Förut hade jag alltid en klump i magen när jag gick till jobbet för att jag kände att jag inte räckte till. Det är superhärligt att köra lastbil och så mycket bättre, förklarar hon. 

Körkortet och utbildningen bekostade hon själv. 

-    Jag tog mitt kort själv och betalade med mina sista sparpengar. Utbildningen gick väldigt lätt. Tror det berodde på att jag var väldigt motiverad och hade bra studiedisciplin. Jag hade verkligen bestämt mig för att klara utbildningen. Nu ska jag ta släpkortet och det kommer jag att få via jobbet.

Renall som Lone arbetar hos är ett miljöserviceföretag och företaget är erbjuder en stor mängd tjänster till sina kunder.

-    Ja vad gör vi inte, säger hon med ett skratt. Slamsug, containertransporter, sug- och spoljour samt avfall för att nämna några saker. 

Lones arbete består mycket att åka runt till byggarbetsplatser och tömma deras avfall. Ett jobb som ibland är ett rent deckarjobb när kunder lagt annat än de ska i containrarna. 

-    Gör man fel så får man en bot men de allra flesta brukar sköta sig, förklarar hon. 

Hon kan varmt rekommendera yrket.

-    Det är väldigt fritt och självständigt och man kan planera sin egen dag. Sen är det skönt att få vara ensam också även om vi självklart pratar mycket med våra kunder.

I och med att hon är rätt så ny så minns hon fortfarande sin första körning. 

-    Jag körde fast i en kunds grusgång. Jag fick världens ångest men han blev inte arg och när kollegan kom och hämtade min bil så satt vi och drack te. Jag fick ju såklart fixa ordning på hans gång så det var inga problem.

Hon tror att det blir bra reklam för Renall att hon är med i serien men det var inte hon som sökte. 

-    Jag har en kär familjevän som är med i Vägens Hjältar och han hade tydligen tipsat en av de som jobbar på Svenska Truckers redaktion. Jag tänkte först: Aldrig i livet! Men efter att ha pratat med kompisar och cheferna på mitt företag så bestämde jag mig för att vara med.  

Hon tycker att inspelningarna varit bra. 

-    Ja de är jättesnälla och de vägleder mig i hur jag skall göra för att det skall bli bra. Den första dagen var såklart jättenervös Men sedan har det släppt och nu tycker jag bara att det är roligt. 

Hon hoppas också att serien, förutom att dra till sig ännu flera förare, ska lära ut till vanliga bilister hur viktigt det med hänsyn i trafiken. 

-    De tänker inte på att det kanske inte är så smart att slänga sig ut framför en bil som väger 30 ton eller mer. Det tar ju längre tid för oss att stanna. Men värst är nog allt fipplande med mobiler. Vi ser ju det som sitter ovanför förklarar hon. 

Genom sin medverkan och sitt jobb inom ”sopbranschen”, hoppas hon även få bort en massa fördomar om yrket. Hon berättar att alla runt henne är jätteexalterade av att hon skall vara med.

-    Hur de kan tycka det fattar jag inte riktigt säger hon och skrattar förläget. Men kanske det hjälper att få bort en del av fördomarna.