bild lastbil

Är du vår nya VD?

Sök tjänsten

Kommunikativ VD till Sveriges Åkeriföretag

Publicerad 2023-11-27 / 14:49 av Charlotta.Nilsson i Nyheter

Har du vilja och engagemang att leda den svenska åkeribranschen som VD för Sveriges Åkeriföretag? Sök då tjänsten senast den 15 december 2023. 

Vad händer i samhället efter 3 dagar utan transporter? 

Sophanteringen är omedelbart ett problem. Nästan alla restauranger stänger, bensin och diesel tar slut och Systembolagets hyllor gapar tomma. Mathållningen i äldreboenden kan inte längre skötas och på sjukhusen kan endast akut vård ges.*

För att samhället ska fungera har transporter en avgörande betydelse. Det behövs också en framåtlutad och sakkunnig organisation som driver utvecklingen för åkeribranschen och dess medlemmar. 

Har du vilja och engagemang att leda den svenska åkeribranschen som VD för Sveriges Åkeriföretag?

Sök tjänsten

Sveriges Åkeriföretag är åkerinäringens branschorganisation som arbetar för hållbar och lönsam utveckling av sektorn. Sveriges Åkeriföretag driver transport- och samhällspolitiska frågor för att stärka svensk åkerinäring och förbättra förutsättningarna för åkeriföretag.

Nu söker Sveriges Åkeriföretag en ny VD och talesperson som ska leda organisationen till nästa nivå med fokus på hållbar omställning, åkerinäringens utveckling och kompetensförsörjning samt att organisationen ska vara en given samarbetspartner till regering och riksdag i aktuella branschfrågor för att hålla Sverige rullande.

Uppdraget som VD 
I uppdraget som VD ingår att du leder arbetet för omställningen mot en hållbar åkerinäring, för affärsutveckling och digitalisering, för att trygga kompetensförsörjning och branschens attraktivitet samt för att öka medvetenheten om åkeribranschen i stort, och Sveriges Åkeriföretag som organisation.

Det är också du som VD som tar ledartröjan i organisationens kommunikativa arbete, mot såväl medlemmarna som att vara ansiktet utåt för att säkerställa Sveriges Åkeriföretags närvaro i rätt sammanhang och för att stärka kännedomen om varumärket.

Löpande ansvar som VD
Som VD har du det övergripande ansvaret för att organisationen fungerar väl och att intern kontroll utvecklas vid behov. Du förväntas aktivt analysera företagets verksamhet och föreslå förändringar och förbättringar. Dessutom ansvarar du för att utveckla personalen, säkerställa långsiktiga resultat och leverera ekonomiska resultat enligt styrelsens budget. Andra viktiga arbetsuppgifter är att skapa goda relationer med intressenter och medverka i organisationens strategiska styrelsearbete.
Som VD är du adjungerad till styrelsen och rapporterar regelbundet om verksamheten, personalens prestationer och framtida analyser. 

Du är chef med personalansvar för tre direktrapporterande enhetschefer.

Bakgrund och erfarenhet för rollen som VD
Du har relevant högskoleutbildning eller motsvarande eftergymnasial utbildning.

Du har ledarerfarenhet som VD eller chef för minst en medelstor organisation eller större avdelning. Du är van att leda rapporterande mellanchefer, samt leda och driva arbetet i en ledningsgrupp. 

Du har kunskap och insikt i förutsättningarna för företagande.

Du är en rutinerad talesperson som har arbetat med t.ex. opinionsbildning, påverkanskommunikation eller budskapsframtagning.

Har du erfarenhet från arbetsgivar- eller branschorganisationer alt. medlemsorganisationer är det meriterande. Likaså är en bakgrund inom organisationer med ett samhällsbyggnadsperspektiv en merit.

Det krävs att du är flytande i både svenska och engelska i såväl tal och skrift. 

För att lyckas i rollen som VD

  • Är du kommunikativ och utåtriktad och ser dig som en ambassadör för organisationen i alla sammanhang.
  • Har du en prestigelös inställning och lätt för att kommunicera med andra människor på olika nivåer.
  • Har du lätt att fatta beslut och är professionell, tydlig och organiserad.
  • Är du trygg i ditt ledarskap, såväl för att coacha och skapa delaktighet som att reda ut olika åsikter.

Övrig information och ansökan
Det här är en tillsvidareanställning heltid med start i augusti 2024. 

Placering är på Sveriges Åkeriföretags huvudkontor i Stockholm city. Resande ingår i tjänsten.

Vi vill ha din ansökan så snart som möjligt, dock senast den 15 december. Med hänvisning till GDPR kan vi inte ta emot CV och ansökningar via mail.

Sök tjänsten 

Om Sveriges Åkeriföretag
Sveriges Åkeriföretag leder och utvecklar åkerinäringen och stödjer cirka 5000 medlemsföretag med sammanlagt 36 000 fordon inom ett spektra av områden som juridik, medlemsservice och utbildning. Sveriges Åkeriföretag arbetar också med politik och påverkan för att understryka branschens betydelse gentemot beslutsfattare och allmänheten. Åkerinäringen omsätter cirka 160 miljarder kronor, ungefär 4 procent av BNP, och sysselsätter drygt 180 000 människor och är en förutsättning för allt företagande och handel, för arbetstillfällen och för tillväxt.

*Från studien ”En vecka utan lastbil” av Sveriges Åkeriföretag tillsammans med Myndigheten för Krisberedskap (nuvarande Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB) Läs mer här!