Kommer vi att få se lastbilar i kolonn genom Skåne?

Publicerad 2018-12-06 / 13:59 av Charlotta.Nilsson i Vinterväghållning

I en artikel i Sydsvenskan öppnar Trafikverket upp för kolonnkörning genom Skåne. Anledningen är förra vinterns extrema snöoväder som ledde till att Trafikverket helt stängde väg E65 då vägen var full av stillastående lastbilar. 

Under hösten har Trafikverket och Räddningstjänsten utvärderat snöröjningsvintern i Skåne. Kommunikationen mellan snöröjare, polis och räddningstjänst har bland annat lyfts fram som en förbättringsåtgärd. Det har även diskuterats att återinföra en metod som användes i slutet på 1990-talet – organiserad kolonnkörning. Detta skulle innebära att plogbilar väntar i Ystad eller Trelleborg när färjorna kommer in och att lastbilarna lotsas upp genom Skåne på E6, E65 eller väg 19, beroende på var läget är värst.

Trafikverket menar att om de bara får till en kolonnkörning, en upplogad runda där man drar med sig alla lastbilar, då är mycket vunnet för framkomligheten. De betonar att mycket planering återstår, framför allt i samarbete med hamnarna.

Sveriges Åkeriföretag vill se en annan förändring. Liane Ask, regionchef i Skåne, berättar att man vill ändra sättet som snöröjning upphandlas på. Orsaken till att stora byggföretag som NCC och Skanska har fått ansvaret är att vinterväghållning upphandlas i ett mycket stort paket, där asfaltering och allt annat vägunderhåll ingår. Storföretagen köper i sin tur in tjänsten av åkerier.

– Idag är det byggföretaget som både ringer ut bilar och plockar in information. Vi menar inte att kritisera dem, att de inte skulle göra ett bra jobb, men det blir ju ändå en mellanhand.

Lösningen, enligt Sveriges Åkeriföretag, skulle vara att snöröjningen upphandlas separat.

Organisationen anser att det skulle ge kortare beslutsvägar och direktkontakt mellan trafikledning och snöröjare.

– Bryt ut vinterväghållningen. Den har en annan karaktär. Asfaltering och sådant är planerad verksamhet, vinterväghållning är i högsta grad en akutåtgärd.

För er som har prenumererar på Sydsvenskan går artikeln att läsa i sin helhet.

https://www.sydsvenskan.se/2018-12-01/infor-vinterns-varsta-ovader-lastbilar-kan-tvingas-kora-i

Källa: Sydsvenskan

liane-profil

Vinterväghållning är en åtgärd som måste ske omgående, det är en hjälteinsats man gör som snöröjare. Den statusen vill vi tillbaka till.

Liane Ask, Regionchef Sveriges Åkeriföretag