Jörgen Frykholm - Svenska Truckers 2022

Publicerad 2021-06-30 / 19:44 av Charlotta.Nilsson i svenska truckers säsong 5

Namn: Jörgen Frykholm
Ålder: 50 (för fyra veckor sen)
Vad bor du? Höganäs 
Kör: Specialtransporter, långt, tungt och stort  
Företag:  Jinerts
Instagram-konto: @jinert  
 
När du inte kör lastbil. Vad gör du på fritiden?  
-    Numera är jag ute så mycket som möjligt med familjen i min nya motorbåt, bruar köra över till Danmark och följa kusten lugnt och fint.
 
Hur kommer det sig att du blev lastbilschaufför?  
-    Man kan skylla på farsan för han körde ju lastbil när jag föddes och jag var ju med honom från när jag gick i skolan och blev äldre, så det var väl nästan förutbestämt och han kör ju fortfarande i princip på heltid, 78 år gammal.
 
Vad är det bästa med yrket?  
-    Det är ju faktiskt friheten, frihet under ansvar, där man rår sig själv, ser nya platser och träffar nytt folk det är det bästa. Det är klart det är kul även med utmaningarna eftersom jag kör ju mer eller mindre superspecialtransorter
 
Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på yrket?  
-    Det är bara till att ta tjuren vid hornen och testa, och det är bra för det behövs folk även inom specialtransporter där medelåldern är rätt hög och behövs många nya unga.
 
Finns det något du skulle vilja testa inom yrket?
-    Faktiskt skulle jag kunna köra timmerbil, det är något jag skulle kunna varva ner med och det är ju också en hel del utmaningar, det är rätt så häftigt. 

Du är en av veteranerna som varit med i tidigare säsonger, vad gillar du med Svenska Truckers?  
-    Jag gillar att vi får visa upp vad vi faktiskt sysslar med och att folk får se alla olika delarna av branschen, slambilar, timmerbilar och olika transporter det är kul.
 
Är det något som förändrats för dig personligen efter din medverkan i Svenska Truckers?   
-    Man har blivit lite mer igenkänd, folk går fram och pratar mer, man får lite mindre privatliv så jag har ju lagt ner alla sociala medier till exempel.
 
Något särskilt du vill visa upp?  
-    Nae jag vet inte, jag visar ju upp min yrkesstolthet och det jag kan, man ser ju inte alla förberedelser och all planering. Det är ju så fruktansvärt mycket jobb bakom och många människor runt omkring som hjälper till. 
 
Om du var lastbilsminister - vad är det första du skulle göra? 
-    Slopa cabotagen det skulle jag göra och ge mer jobb till inhemska åkerier, i alla fall strama åt reglerna det är något jag skulle ta tag i.