Jesper Karlsson

Publicerad 2020-10-11 / 09:08 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Jesper Karlsson
Ålder: 24 år
Bor: Åseda, Småland
Kör för: Smålands Kran & Specialtransporter AB.  
Extrajobb: Arrangerar årligen Åseda Truckmeet. 
Fritiden: Umgås med vänner. Måste ta vara på den tiden eftersom jag alltid jobbar. 
 


Jesper är fjärde generationens lastbilschaufför. Det går så långt tillbaka i tiden som till farmors far som körde asfalt i Skåne. 

-    Farfar startade eget åkeri och sedan kom min pappa in i det, förklarar Jesper. Min bror kör också lastbil medan min syster valt att bli målare. 

Jesper har åkt med i lastbilen med sin far sedan han var fyra år gammal. Under gymnasietiden började han köra budbil och därefter utbildade han sig till lastbilschaufför. Han började köra skåpbil för att sedan gå över till fjärrtransporter till att nu köra specialtransporter.

-    De två senaste åren har jag kört olika typer av specialtransporter. Det roliga med det här jobbet är att din vardag hela tiden utmanas av alla sorters gods och även alla möjliga typer av lastmaskiner som skall transporteras. Det gäller att jobba med huvudet och lösa problem. 

 Förutom att köra lastbil arrangerar Jesper sedan 4 år tillbaka även Åseda Truckmeet. 

-    Från början var det bara tänkt att vi skulle ha det som enklare fest med bilar. Men redan första året kom det 32 stycken vilket var jätteroligt.

Han förklarar att förutom själva festligheten så var syftet också att skapa förståelse för lastbilsyrket och chaufförerna. Han tyckte att det fanns mycket fördomar mot dem som körde. Han vill med evenemanget visa vanliga människor att lastbilschaufförer är precis som alla andra och inte konstiga typer med ölmage och prilla under läppen. 

-    Förra året ställde 115 lastbilar ut och det kom 3 500 besökare. Och det är precis alla olika typer av människor som kommer förklarar han nöjt. 

Jesper berättar att han verkligen älskar sitt yrke.

-    Man får se mycket och man får träffa olika typer av människor hela tiden. Det är roligare än att jobba med något annat.

Han säger också att det börjar komma in många tjejer i yrket. 

- Det blir nåt annat när det finns en mix av både tjejer och killar. Det är ingen skillnad mellan könen, tycker Jesper, vi är faktiskt väldigt lika i det här yrket.

Han tycker det är roligt att det är så mycket tjejer med i Svenska Truckers 

-    Det är många äldre som tror att tjejerna inte är lika bra som dem med det stämmer inte, det är bra att programmet också visar på det säger han. 

Han är en äkta lasbilsnörd men i övrigt har han faktiskt inte något annat motorintresse utan det är lastbil som gäller. Han ägnar en hel del tid åt att fixa sin hytt och sin bil så den är precis så som han själv vill ha den.

-    Jag gillar det stilrena, förklarar han. 

Jesper berättar att han har klätt in sina golv, satt in bra högtalare och belysning och lite annat. 

Hans tips till åkeribranschen är att öka sin närvaro i sociala media och inspirera hela branschen eftersom det sannolikt skulle ändra bilden av yrket. I synnerhet för specialtransporter. 

-    Hela branschen bör nog lära sej hur viktigt det är med just sociala medier och att utåt visa hur bra vi är på att göra det vi gör. Vi behöver nå ut till fler och få in fler. I synnerhet människor som verkligen är genuint intresserade av det här yrket. 
 

 

 


 

 

Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.