Jari Lehto

Publicerad 2020-10-11 / 09:09 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

 

Namn: Jari Lehto
Ålder: 58 år 
Familj: Fru och 5 barn 
Bor: I Landvetter
Kör för: Westdijk Sweden AB  
Fritid: Meckar jänkare och åker hoj. 
 

Jari Lehto är en oerhört erfaren och rutinerad lastbilschaufför. Sedan 14 år tillbaka kör han mestadels specialtransporter för Westdijk Sweden, ett företag lokaliserat mitt i Göteborg.

-    Jag har nog kört det mesta förklarar han och berättar att han har kört taxi, budbilar och inte buss. Mycket till Österrike och Spanien. 
  
Det var ingen slump att han till slut började köra lastbil eftersom hans far också var i åkeribranschen. Och äpplet faller inte långt från trädet för nu har även den 20-åriga sonen Jonni börjat köra och Jari är jättestolt.

-    Han blev nyss klar med sin utbildning och har även han fått anställning här på Westdijk, förklara Jari stolt. 

Han är noga med att förklara att sonen har tagit sig in i branschen helt på egna meriter. Det kan nog hända att tittarna som ser på Svenska Truckers även kommer att få se Jonni i programmet. Jari är motorfantast och har ett eget garage där han meckar. Mycket motorcykel blir det också eftersom han gillar att köra. 

Jari gillar verkligen sitt yrke. Det som han gillar absolut mest är att ingen dag är den andra lik och att det alltid finns nya utmaningar att ta sig an. På frågan om vilken egenskap man bör ha om man skall in i hans typ av jobb svarar han tveklöst:

-    Du ska vara uppfinningsrik men också lugn, sansad och ha ett bra psyke, förklarar han. Det gäller att tänka rätt vid varje lastning. Man har ett mycket stort eget ansvar för det man gör och kör. 

Han har inte jättemycket till övers för de vanliga trafikanterna och när han ser tillbaka i tiden så tycker han faktiskt att det blivit sämre.

-    Trafiken har blivit mycket sämre, folk är mer stressade idag, säger han. 

Jari hoppas att serien kan påverka andra som kör att ta det lugnare och att den ökar förståelsen att vägen är en arbetsplats för alla yrkesförare. Han tror också att det är viktigt att om vi ska få fler unga till yrket så måste vi också stötta och hjälpa dem mer. Han beskriver det genom att berätta att det på sonens utbildning var många som slutade. 

-    Man måste underlätta och ge dom en ärlig chans och inte bara krångla till det med för svåra förutsättningar kring ämnen som kanske inte direkt påverkar deras kunskap och kompetens att köra lastbil, säger han. 

Han har ett gott råd till de som vill börja i yrket och i synnerhet för de som vill köra specialtransporter av det krångligare slaget. 

-    Börja med att köra enkla körningar för att få rutin och för att känna av vad som passar just dig bäst. Prova på någon övernattning för att se hur det är och om du gillar det. 

Jari gillar att ligga ute och tycker det är trevligt att träffa olika kollegor runt om i landet. 

-    Man sitter och tjötar med varandra. 

Han är ödmjuk inför sin egen kompetens men berättar stolt om en hyggligt komplex transport han genomförde nyligen. 

-    Kolla själv på Youtube, säger han och berättar om arbetet med att transportera en last som var 12,5 meter hög och 7,5 meter bred med en totalvikt om 80 ton. Vissa transporter minns bara bättre än andra säger han glatt. Men ähh, det där var inget märkvärdigt. 

 

 


 

 

Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.