Gamla Svinesundsbron öppnar för fullvaccinerade

Publicerad 2021-08-30 / 15:38 av Charlotta.Nilsson i

Under sommaren har köerna för att komma in i Norge via den nya Svinesundsbron varit extremt långa. En väntetid på mellan 4-5 timmar har inte varit ovanligt vilket är helt oacceptabelt. Vi har länge påtalat de ohållbara köerna som uppstår och då framförallt lastbilstransporterna tillbaka in i Sverige. Därför skrev Sveriges Åkeriföretag tillsammans med bland annat Svinesundskommittén en skrivelse till Norges Statsminister Erna Solberg. I fredags fick vi gehör och vid lunchtid öppnade den gamla Svinesundsbron för fullvaccinerade.

Att representanter från näringslivet och offentliga företrädare gick samman, var en mycket viktig bit i att få till stånd en förändring. Nu får vi följa hur denna åtgärd leder till förbättringar på den nya Svinesundsbron där yrkestrafiken kör.

Gränsövergången är otroligt viktig för Norge och Sverige, som är varandras viktigaste handelspartners. Om 1% av Sveriges och Norges handel hindras av gränshinder, motsvarar det 2,9 miljarder svenska kronor per år.

Varje minut som trafiken står stilla på bron kostar det företag stora summor. För ett litet svenskt transportföretag som driver 60 transporter i månaden innebär en timmes väntetid i taget en extra kostnad på cirka 620 000 kronor per år.

Organisationerna bakom brevet var Svinesundkommittén, Norsk Svenska Handelskammaren i Göteborg och Oslo, Sveriges Åkeriföretag och Norges Lastebileier-Forbund.