Frida Lautin 

Publicerad 2021-01-21 / 10:13 av Charlotta.Nilsson i Svenska Truckers deltagare

Namn: Frida Lautin 
Ålder: 25 år 
Bor: Timrå
Kör: Timmerbil hos Fermgruppen AB  
Fritid: Djur och natur. Har precis tagit jägarexamen. 
 

Egentligen skulle Frida bli djursjukvårdare men efter att ha utbildat sig till det och börjat jobba så började hon tänka igenom sin framtid. Då kom hon fram till att lastbilsyrket nog passade henne bättre. Och hon har inte ångrat det en dag. Hon hade en hel del förebilder i yrket eftersom hon är uppvuxen i Hammarstrand i Jämtland där många kör lastbil. Bland annat hennes bror.
-    Det här är verkligen ett toppenjobb. Min nuvarande arbetsplats är den bästa jag haft. Vi är nästan som en familj och mina absolut bästa vänner har jag träffat här, säger hon med ett blygt skratt. 

Kanske var det inte helt naturligt för henne att hon skulle delta i TV-serien. Hon är egentligen inte en tjej som ställer sig framför kameran.
-    Nej, verkligen inte och det var rätt nervöst i början av filmningarna men det släppte rätt snabbt. Teamen var jättesnälla förklarar hon. 

Hon tror att det är bra med programmet för att locka till sig ännu flera förare och hon tror också det är bra att hon som tjej ställer upp och visar andra tjejer att det här är ett yrke som passar alla. 
-    Ja det är inte ett dugg svårare för en tjej än för en kille.

När det gäller egenskaper som hon tycker att en timmerbilsförare skall ha nämner hon bland annat lite jävlaranamma. 
-    Visst, man måste vara lite tuff men man måste också våga be om hjälp. 

Hon hoppas också att programmet gör att vanliga bilister lär sig använda blinkers.
-    Ja, och att inte kasta sig in framför oss som kör. 

Frida tycker det är viktigt att tänka på att framföra sitt fordon på ett så klimatsmart sätt som möjligt. Alla som jobbar på Fermgruppen använder en app från Scania som heter Scaniafleet. 
-    Den är bra och ger bra återkoppling på varje förares körbeteende. Det är viktigt att alla, i alla yrken, gör det man kan för miljön.  

Frida tycker att det absolut bästa med jobbet som yrkeschaufför är friheten. Att få ta hand om sin egen bil och faktiskt att kunna vara del av att planera hur arbetet skall läggas upp även om mycket är givet. 
-    Ja och utmaningarna. För på riktigt så är ingen dag den andra lik och jag älskar verkligen att få vara nära naturen och friheten som vi har i det här jobbet.


 
Svenska Truckers på Viafree

Ni hitta alla avsnitt av Svenska Truckers på Viafree.