Framtidspatrullen - Spaning om världen efter Corona

Publicerad 2020-03-20 / 10:57 av Charlotta.Nilsson i Nyheter

Ja ni, vad ska man säga. Toapappret tar slut på hyllorna, konserverna fyller förråd och skafferier och marknaden leker jojjo. Själv sitter vi i skrivande stund hemma och funderar över om våra workshops och möten planerade först om några månader ens kommer att bli av. Det är lite tråkigt att sitta hemma. Det känns lite udda att så pass många arbetar hemifrån i rädsla för smittspridning. Tunnelbanan, pendeln, bussar och spårvagnar ekar tomma. I dessa lägen gäller det att försöka vara kreativ.

Möten och workshops blir ju faktiskt fortfarande av. Det är en jäkla tur att vi har internet! Igår hade vi ett möte med infrastrukturministern, givetvis online, och nästa vecka kör vi en hel kurs i transportekonomi via webben. Världen stannar inte och vi ställer inte in, vi ställer om. Det otäcka är att resande inom Sverige eller till utlandet känns avlägset. Det slår hårt mot hela besöksnäringen och inte minst flygbranschen.

I allt kaos finns också fina initiativ. Vi hörde om hotell som lånar ut sin personal till sjukhus och livsmedelsbutiker som behöver hjälp. Grannar hjälps åt att handla mat. AW:s och cocktailpartyn genomförs, online. Kanske ringer vi våra äldre lite oftare nu än för två månader sedan. Allt är inte nattsvart.

Låt oss se på klimatutsläppen. NASA har med hjälp av satelliter visat att utsläppen av koldioxid minskat markant i de drabbade områdena. Vattnet i Venedigs kanaler har inte varit så klart på så länge att ingen nu levande sett fiskarna simma längs med botten. Kommer det här att vara en ögonöppnare för regioner och nationer? Den chans som nu erbjuds att vända trenden med vår påverkan på den globala uppvärmningen och föroreningarna, kommer den tas? Eller är dessa pandemitider ett hack i statistiken, och vi går tillbaka till business as ususal igen? Vi får se. Men det är intressant att jämföra luftföroreningarnas dödlighet med pandemins.

Precis som för de olika trafikslagen går produktion inom olika områden olika bra. En del sektorer har valt att pausa produktionen helt, medan andra lägger i en växel till. En sak som är säker är i alla fall att det ska mycket till för att Sverige ska få slut på toapapper. Men hur kommer de här förändringarna påverka på lång sikt? Marknaden är volatil. Det är extremt osäkra tider, och att många av oss går runt i ett moln av oro och med en klump i magen är inte så konstigt.

Vi hade tänkt att skriva en framtidsspaning. Det kändes lite svårt, när saker som annars tar år av förhandling och politisk kohandel, utredningar och förändrade beteenden, nu sker slag i slag. Vad som är sant nu kan ha ändrats om två timmar. Det vi däremot vill uppmuntra till är att om man hittar alternativ, luckor i det gamla systemet, nya sätt att värdera och se på saker, så kan man anpassa sig och i bästa fall dra nytta av det i framtiden. Det är en spricka i allt, det är så ljuset kommer in. 

Sköt om er och hosta i armvecket!

Med vänlig hälsning

Framtidspatrullen