En vecka utan lastbil, EVUL

En jul utan hjul

Publicerad 2019-12-17 / 15:20 av tove.winiger i Nyheter

Det lackar mot jul. Luciafirande, glittrande ljus och iskyla. Värmande het glögg, kletiga lussebullar och snapsig julfest.
Redan i september bokades julbord på bästa krogen. Du ser fram mot några dagar av återhämtning och julstämning.

Bara maten räcker. Bara ingen blir sjuk. Bara inget oförutsett händer.

Peppar peppar.

Nu är det en vecka kvar till jul, och som en julklapp från Sveriges Åkeriföretag kommer en julig variant på En vecka utan lastbil. Så tråkigt det skulle vara om inga lastbilar fanns. Kom ihåg att det arbete vi gör är otroligt viktigt för att julen ens ska bli av. Ta en titt i foldern: länk

God jul!

 

Sveriges Åkeriföretag genomför studien En vecka utan lastbil för att visa på samhällets transportkänslighet. Tillsammans med Myndigheten för krisberedskap (nuvarande Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) togs en metod fram för att utvärdera och bedöma
transportkänslighet i samhället. Läs mer om En vecka utan lastbil här: länk

Studien görs genom att ett antal olika verksamheter som företag, statliga verk och organisationer intervjuas om deras transportbehov och -mönster. De får svara på frågor om hur ofta och hur stora leveranser de får, och om hur fort deras lager tar slut. Intervjuobjekten och deras verksamheter får vara anonyma om de vill, och de får tidigt veta att det rör sig om ett fiktivt scenario.

Samtalet inleds med:


Scenariot är följande - natten mellan söndag och måndag slutar alla tunga lastbilar att rulla. Ni kände inte till det innan, och kunde inte förbereda er på något sätt. Nu undrar jag, hur påverkar det er verksamhet dag för dag?