En jul utan hjul

En jul utan hjul

Publicerad 2021-12-16 / 08:27 av tove.winiger i Nyheter

Det lackar mot jul. Luciafirande, glittrande ljus och iskyla. Värmande het glögg, kletiga lussebullar och snapsig julfest.
Redan i september bokades julbord på bästa krogen. Du ser fram mot några dagar av återhämtning och julstämning.

Bara maten räcker. Bara ingen blir sjuk. Bara inget oförutsett händer.

Peppar peppar.

Nu är det en vecka kvar till jul, och som en julklapp från Sveriges Åkeriföretag kommer en julig variant på En vecka utan lastbil. Så tråkigt det skulle vara om inga lastbilar fanns. Kom ihåg att det arbete åkeribranschen gör är otroligt viktigt för att julen ens ska bli av.

Det fiktiva scenariot i denna version av en vecka utan lastbilar inleds med:

" Vid midnatt natten mot torsdag den 16 december, sju dagar före jul, slutar alla tunga lastbilar att rulla. Transporterna som skulle leverera stoppas. Posten kommer inte. Butikerna får inga varor eller färska livsmedel.
Det akuta problemet går att lösa med omlastning till mindre bilar. Men stoppet sker i juletid när handeln är hetsigare än vanligt vilket gör konsekvenserna större än normalt. "

Vad händer sen? Ta en titt i foldern: länk


En vecka utan lastbil - EVUL
Sveriges Åkeriföretag genomför studien En vecka utan lastbil för att visa på samhällets transportkänslighet. Tillsammans med Myndigheten för krisberedskap (nuvarande Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) togs en metod fram för att utvärdera och bedöma
transportkänslighet i samhället. Läs mer om En vecka utan lastbil här: länk

Studien görs genom att ett antal olika verksamheter som företag, statliga verk och organisationer intervjuas om deras transportbehov och -mönster. De får svara på frågor om hur ofta och hur stora leveranser de får, och om hur fort deras lager tar slut. Intervjuobjekten och deras verksamheter får vara anonyma om de vill, och de får tidigt veta att det rör sig om ett fiktivt scenario.